Сучасний стан полезахисних лісових смуг в умовах Голованівського району Кіровоградської області - Бондар, Едуард Васильович (НУБіП України, 2026)
Бакалаврська кваліфікаційна робота містить 56 сторінок друкованого тексту, включає індивідуальне завдання, вступ, чотири розділів, висновки та пропозиції виробництву, список використаних джерел із 30 найменувань, 1 Робота ілюстрована 2 таблицями та 7 рисунками. У першому розділі наводиться огляд літературних джерел з питань полезахисного лісорозведення. Розкрито вплив полезахисних лісосмуг на вітровий режим, особливості створення лісосмуг із використанням різних деревних видів, а також параметри полезахисних насаджень та схеми їхнього змішування. У другому розділі наведено методи та методики проведених досліджень з акцентуванням уваги на методичних підходах до вирішення поставлених завдань. Третій розділ містить опис природно-кліматичних умов Голованівського району, зокрема наводиться значення лісових екосистем у регіоні досліджень, а також аналіз кліматичних, гідрологічних та грунтових умов. У четвертому розділі наведено лісівничо-меліоративні та лісівничо- таксаційні показники полезахисних насаджень, а також основні технологічні аспекти їхнього створення. За результатами виконаної роботи розроблені аргументовані висновки та надані пропозиції для виробництва.
Keywords: полезахисні лісові смуги; конструкція; вітрова ерозія; схема змішування; forest buffer strips; wind erosion; mixing diagram