Проектування житлової будівлі середньої поверховості у м. Пирятин, Полтавської обл. - Нестерець, Ольга Вадимівна (My University, 2025)
Однією з головних матеріальних засад життєдіяльності людини є забезпечення її житлом. Проблематика житлового забезпечення залишається однією з найактуальніших, а її вирішення безпосередньо залежить від економічної структури суспільства. Зі зростанням економічного потенціалу держави поліпшуються умови заселення населення: зростає житлова та допоміжна площа квартир, удосконалюється інженерне обладнання, підвищується якість планувальних рішень і оздоблення. Особлива увага приділяється виявленню і подоланню недоліків архітектурно-художніх рішень житлових і цивільних будівель, а також організації забудови житлових мікрорайонів. До таких недоліків належать одноманітність архітектурного оздоблення, низька привабливість забудови, незручне планування квартир і недостатній рівень оздоблювальних робіт. У процесі проєктування житлових споруд враховуються не лише демографічні, природні та побутові особливості населення, а й його специфічні потреби, зокрема, у розвитку особистих підсобних господарств. Разом з поліпшенням якості житлового будівництва важливим чинником сучасного проєктування є забезпечення економічної ефективності як у процесі зведення, так і при подальшій експлуатації будівель. Цього досягають шляхом підвищення архітектурного, технічного та економічного рівня проєктних рішень, удосконалення конструкцій, технологій їх виготовлення й монтажу, раціонального використання матеріальних ресурсів. Економія цементу, деревини та інших традиційних будівельних матеріалів, їх заміна на більш ефективні аналоги, а також скорочення термінів виконання робіт і впровадження сучасних методів проєктування та будівництва — усе це спрямоване на оптимізацію будівельних процесів. У будівлях, що споруджуються з цегли та місцевих дрібнорозмірних матеріалів, широко впроваджуються уніфіковані елементи: фундаменти, перекриття, покриття, сходові марші та майданчики. Зростає рівень індустріалізації будівництва та ступінь заводської готовності конструкцій і деталей. Набуває поширення практика повнозбірного будівництва з використанням сучасних конструктивних рішень: високостійких і легких бетонів, азбестоцементних елементів, виробів з алюмінієвих сплавів, клеєних дерев‘яних конструкцій. Актуальність питання покращення якості та індустріалізації будівництва особливо посилюється в умовах четвертого року повномасштабної війни в Україні, що створила значні виклики для будівельної галузі. Внаслідок активних бойових дій зруйновано або пошкоджено тисячі житлових і громадських будівель, що потребують відновлення, реконструкції або нового будівництва. У цих умовах надзвичайно важливо проєктувати економічні, швидкозбірні, енергоефективні та архітектурно доцільні споруди, які могли б оперативно замінити втрачену інфраструктуру, а також відповідати вимогам безпеки та комфорту для громадян, у тому числі для внутрішньо переміщених осіб. Тому питання удосконалення конструктивних рішень, раціонального використання ресурсів та індустріалізації будівництва набувають не лише професійного, а й загальнодержавного значення.
Keywords: захист від корозії та горіння; конструювання та армування; розрахунок міцності; розрахунок витрат праці; corrosion and fire protection; design and reinforcement; strength calculation; labour cost calculation