Еколого-економічні основи впорядкування існуючих сільськогосподарських землеволодінь і землекористувань - Малашевська, Олена Анатоліївна (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.00.06 «Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. У дисертації обґрунтовано необхідність розроблення методики перерозподілу земельних ділянок на основі поєднання евристичного та оптимізаційного підходів. Проаналізовано основні підходи до консолідації земель у країнах Європи відповідно до класифікації FАО за цілями, тривалістю, необхідними умовами реалізації та результатами. Розроблено оптимізаційну модель перерозподілу земельних ділянок з метою впорядкування існуючих сільськогосподарських землеволодінь і землекористувань в Україні на основі вдосконалення підходів до обміну земельних ділянок. Запропоновано систему факторів рівноцінного обміну земельних ділянок при впорядкуванні існуючих сільськогосподарських землеволодінь і землекористувань, які, на відміну від існуючих, враховують просторово-технологічні характеристики та характеристики місця розташування. Розроблено алгоритм перерозподілу земельних ділянок при впорядкуванні існуючих сільськогосподарських землеволодінь і землекористувань. Запропоновано встановлювати вимоги до рівноцінності земельних ділянок відповідно до запропонованих факторів як альтернативу багатофакторним моделям перерозподілу та встановленню допустимого діапазону втрати вартості земельної ділянки у результаті перерозподілу. Запропоновано методику визначення площі рівноцінних земельних ділянок методом послідовних ітерацій. Обґрунтовано економічну ефективність впорядкування землекористування на території Київської області за запропонованою методикою
The thesis for a Candidate Degree of Economic Sciences, specialty 08.00.06 «Economics of Nature Use and Environmental Protection». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. The need for development of the land plots reallocation methodology based on the optimization and heuristic approximation approaches has been substantiated in the thesis paper. The main approaches to land consolidation in European countries in accordance to the FAO classification by aims, duration, realization preconditions and results have been analyzed. The land plots reallocation optimization model aiming at the existing land tenure and land ownership improvement in Ukraine has been developed based on the improvement of land plots exchange approaches. A system of land plots peer exchange aspects at the existing agricultural land tenure and land ownership improvement, which as opposed to the existing methods take into consideration the spatial and technological and placement characteristics has been suggested. The algorithm of land plots reallocation at the existing agricultural land ownership and land tenure improvement has been developed. Demands to the land plots peerness in compliance with the suggested aspects as alternative to multifactor reallocation models and the acceptable land plot value loss range as the result of the reallocation have been suggested. The methodology for defining the area of peer land plots with the help of the successive iterations method has been suggested. The economic effectiveness of the improvement of land tenure in Kyiv Region using the proposed methods has been substantiated
Keywords: впорядкування землекористування; сільськогосподарські землі; обмін земельних ділянок; суборенда земельних ділянок; консолідація земельних ділянок; перерозподіл земельних ділянок; недоліки землекористування; економіко-математичне моделювання; land tenure improvement; agricultural land; land plots exchange; land plots sub-lease