Розрахунок конструкції багатоцільового промислового робота-маніпулятора - Мельник, Богдан Володимирович (My University, 2025)
В сучасних умовах розвитку промисловості, автоматизація виробничих процесів набуває особливого значення. Одним із ключових елементів модернізації промисловості є роботизовані маніпулятори, здатні виконувати широкий спектр завдань — від захоплення та переміщення об’єктів до точної укладки матеріалів у задані позиції. Багатоцільові маніпулятори знаходять широке застосування в різних галузях: машинобудуванні, логістиці, будівництві, металургії, сільському господарстві та багатьох інших. Всі вони будуть розглянуті в цій роботі. Центральною ланкою таких систем є промислові роботи та маніпулятори, які виконують функції захоплення, переміщення, сортування та укладання об’єктів різної форми, ваги та матеріалу. Незамінною складовою роботизованих комплексів є захватні пристрої, від яких залежить якість і точність взаємодії робота з об’єктами навколишнього середовища. Існує велика кількість видів захватних пристроїв, залежно від умов застосування використовуються різні захвати, як і тип робота в цілому. Головною особливістю багатоцільових роботів маніпуляторів є їх уніфікованість та універсальність, що робить їх пріоритетними та бажаними на виробництвах. Наразі багато провідних компаній використовують роботизовані системи в цехах, при зварних роботах, логістиці та контролю якості продукції. Роботи знайшли своє застосування не тільки на виробництвах зв’язаних з машинобудуванням, а навіть у таких сферах, як – харчова промисловість, навіть безпосередньо при виробництві продукції у закладах харчування, а не тільки заводах. Саме такі роботи і будуть розглянуті в цій роботі. Головною метою моєї роботи є розрахунок конструкції багатоцільового робота-маніпулятора, в ході якої буде розраховано робочу зону та навантаження робота. Розглянуто технічні характеристики та механізми промислового робота, проведення розрахунку основних елементів конструкції багатоцільвого робота-маніпулятора. Важливим аспектом є техніко-економічні показники роботизованої системи. Щоб зменшити витрати на виробництво буде проведена оптимізація конструкції. Також окрему увагу приділено охороні праці, що є важливим аспектом при роботі з роботами-маніпуляторами Результати цього дослідження можуть застосовуватись в практичному проектуванні та модернізації роботизованих маніпуляторів, що використовуються у виробничих процесах, логістичних операціях та автоматизованих складських системах.
Keywords: роботизовані маніпулятори; захватні пристрої; оптимізація конструкції; техніка безпеки; robotic manipulators; gripping devices; design optimisation; safety engineering