Торговельна політика підприємницьких структур - Гарячий, Андрій Олександрович (НУБіП України, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота на тему: «Торговельна політика підприємницьких структур» викладена на 95 сторінках друкованого тексту, містить 15 таблиць та 4 рисунки. Робота складається зі вступу, трьох розділів і висновків. Для її написання було використано 54 джерел. Метою роботи є розробка теоретичних і практичних засад удосконалення торговельної політики підприємницьких структур на прикладі мережі «АТБ-Маркет» з урахуванням викликів воєнного часу, інфляційних ризиків та цифрової трансформації бізнесу. Об’єкт дослідження – торговельна діяльність мережі «АТБ-Маркет». Предмет дослідження – методи, механізми та інструменти вдосконалення торговельної політики підприємницьких структур у сучасних умовах. У роботі визначено сутність і інструменти торговельної політики, проаналізовано ефективність «АТБ-Маркет», окреслено проблеми та резерви, а також запропоновано напрями вдосконалення асортиментної, цінової, логістичної й комунікаційної політики на базі цифрових технологій і системи контролю KPI. Методологія спирається на економіко-статистичні, аналітичні та математичні підходи (зокрема DEA, кореляційно-регресійний аналіз, SWOT, кластеризацію). Аналіз виявив ключові драйвери ефективності: оптимізовану логістику, адаптивне ціноутворення, розвиток private label і AI-керування асортиментом. Рекомендації охоплюють цифрову трансформацію комунікацій, запровадження екостандартів і механізмів сталого розвитку; результати придатні до масштабування на інші вітчизняні торговельні мережі.
Keywords: торговельна політика; підприємницькі структури; ціноутворення; логістика; цифровізація; АТБ-Маркет; ефективність; інновації; trade policy; business structures; pricing; logistics; digitalisation; ATB Market; efficiency; innovation