Удосконалення експлуатаційних показників дводискових сошників посівних машин JD734 - Лавренюк, Іван Вячеславович (My University, 2024)
На сьогодні підвищення ефективності виробництва зернових культур є найважливішим завданням сталого розвитку сільського господарства країни. При збереженні посівних площ одним з факторів, який впливає на кількість і якість виробленої продукції, є якісний посів зернових. Випущені промисловістю і наявні в господарствах прості по конструкції і надійні в роботі зернові сівалки обладнані дводисковими сошниками, які виконують рядковий і вузькорядний посів. Такі сошники найбільш універсальні, вони підходять для різних типів ґрунту і варіантів якості її підготовки. Задовільно виконують задані агротехнічні вимоги по формуванню борозенки, заданій глибині посіву та закладенню насіння за рахунок обсипання ґрунту зі стінок борозни. У сучасних умовах при вирощуванні озимих зернових культур виник ряд проблем через різкі зміни клімату. Осіння сівба часто супроводжується спекотною сухою погодою, нерідко за межами оптимальних строків, а посів здійснюється у висушений ґрунт. Через це у кожному регіоні Півдня України більше 10% засіваються посівів, вимагають пересівання навесні. Це пред’являє особливі вимоги до властивостям робочих поверхонь посівних машин, і в першу черга до сошникам. Огляд досліджень показує, що ресурс дисків сошника становить у середньому 6...17 га, а за деякими даними і більше 30 га на один сошник. Великий діапазон ресурсу сошників в першу чергу характеризує різне поєднання періодів роботи при нормальному та підвищеному зношуванні дисків сошника, в залежності від зношує здібності ґрунту в ці періоди. Не дивлячись на те, що нормативно-технічної документацією передбачено шість ремонтних розмірів для дискових сошників, в літературі відсутні рекомендації по прогнозування їх ресурсу в різних умов експлуатації. Водночас, як показав проведений аналіз, втрата роботоздатності дисків сошника відбувається в основному через знос їх ріжучої кромки, а також через налипання ґрунту при роботі в умовах підвищеною вологості. Застосування пластикових покриттів з фторопласту і поліетилену знижують липкість на ґрунтах вологістю 25...30%, але в посушливих умовах такі покриття не працездатні з- за швидкого та інтенсивного зношування. У зв’язку з цим, застосування покриттів з матеріалів, які при низькій адгезії мають високою зносостійкість, наприклад, надвисокомолекулярного поліетилену (НВМПЕ), переважно для роботи дисків сошника. Таким чином, забезпечення роботоздатності сошників зернових сівалок на ґрунтах різної вологості за рахунок модернізації робочих поверхонь дисків застосуванням НВМПЕ представляє науковий і практичний інтерес, а тема наукового дослідження є актуальною. Наукова гіпотеза ‒ збільшення довговічності робочих органів при роботі в посушливих умовах та підвищення надійності процесу роботи на ґрунтах підвищеної вологості може бути досягнуто за рахунок застосування сучасних полімерних матеріалів для модернізації дводискових сошників зернових сівалок. Об’єкт дослідження ‒ технологічний процес роботи дводискового сошника зерновий сівалки на ґрунтах різної вологості. Предмет дослідження ‒ закономірності зміни роботоздатного стану дводискового сошника зерновий сівалки на ґрунтах різної вологості. Мета дослідження ‒ забезпечення роботоздатності дводискових сошників зернових сівалок на ґрунтах різної вологості. Завдання досліджень: 1.Виявити основні напрямки щодо забезпечення роботоздатності дводискових сошників зернових сівалок на ґрунтах різної вологості. 2.Теоретично досліджувати процес взаємодії модернізованих дводискових сошників зернової сівалки на ґрунтах різної вологості для визначення резервів підвищення ресурсу і проведення їх порівняльної оцінки. 3.Дослідити адгезійні та триботехнічні властивості полімерних матеріалів, застосовуваних для модернізації дводискових сошників. 4.Провести експериментальні дослідження по ефективності використання модернізованого дводискового сошника зернової сівалки для роботи на ґрунтах з різної вологістю. 5.Виконати техніко-економічну оцінку пропозицій по забезпечення роботоздатності дводискових сошників зернових сівалок.
Keywords: показник; сошник; посівна; indicator; coulter; sowing