Вплив пробіотиків на продуктивність бджолиних сімей - Янчук, В. А. (My University, 2024)
Метою кваліфікаційної магістерської роботи було в польових умовах визначити доцільність використання пробіотиків для бджіл та їх вплив на продуктивності бджолиних сімей. Місцем проведення дослідження є селище Глухівці та кочівля бджіл село Безіменне Хмільницького району Вінницької області. На сучасному етапі розвитку бджільництва один з пріоритетів є отримання безпечної продукції бджільництва в поєднанні з напрямком роботи, спрямованою на підвищення імунітете бджіл. Однією з яких є використання пробіотиків для бджіл. Однин з шляхів для поліпшення стану мікробіоти бджіл та в цілому в гнізді бджіл є використання пробіотиків для бджіл в якості стимулюючої підгодівлі. Особливо це має важливе значення при формуванні нових бджолиних сімей - відводків та при частковому отруєнні бджіл агрохімією. Новизною є дослідження доцільності використання пробіотиків для бджіл та масштабування їх використання в умовах промислової пасіки. Проведено оцінку використання пробіотиків в якості стимулюючої підгодівлі бджіл на яйценосність матки, медопродуктивність, воскопродуктивність та силу бджолиних сімей в період підготовки їх до зимівлі. Дослідним шляхом встановлено позитивний вплив пробіотиків на продуктивність бджолиних сімей. Рентабельності бджолиних сімей контрольної групи склала 30%.
Keywords: бджільництво; бджолині сім’ї; пробіотики; beekeeping; bee colonies; probiotics