Психологічні стратегії подолання підліткової кризи в умовах стресу - Жабокрик, Анастасія Андріївна (My University, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота на тему «Психологічні стратегії подолання підліткової кризи в умовах стресу» виконана на 82 сторінках друкованого тексту. Бакалаврська кваліфікаційна робота містить вступ, три розділи, висновки до розділів, загальні висновки, список використаних джерел, додатки. У вступі відображені актуальність теми, об‘єкт, предмет, мета, завдання дослідження, наукова новизна та практичне значення одержаних результатів. У першому розділі розглядається теоретична основа підліткової кризи як соціально-психологічного феномену. Розглянуто особливості переживання дидактичного стресу, його вплив на психоемоційний стан підлітків, а також соціальні та психологічні чинники, що сприяють його подоланню. У другому розділі представлено емпіричне дослідження, що включало психологічне тестування 26 підлітків учнів 7-11 класів із використанням відповідних методик. Здійснено аналіз отриманих результатів та встановлено взаємозв’язки між рівнем стресу і типом застосовуваних стратегій його подолання. У третьому розділі подано практичні рекомендації для педагогів і батьків щодо підтримки підлітків у кризовий період та в умовах стресу. Запропоновано ефективні психологічні стратегії подолання дидактичного стресу, зокрема методи покращення емоційної стійкості та адаптації до освітнього середовища. Робота містить 3 додатки, 8 таблиць, 3 рисунки, 30 літературних джерел.
Keywords: підліткова криза; дидактичний стрес; психологічні стратегії; адаптація; підтримка підлітків; adolescent crisis; didactic stress; psychological strategies; adaptation; support for adolescents