Управління процесами виробництва та реалізації вина в умовах євроінтеграції України - Мазур, Ірина Анатоліївна (НУБіП України, 2025)
Виноробна галузь України є важливою складовою агропромислового комплексу та має значний експортний потенціал. Вона поєднує економічну функцію із культурною місією, адже вино виступає не лише товаром, а й елементом національної ідентичності та міжнародного іміджу країни. У сучасних умовах євроінтеграції та воєнних викликів управління процесами виробництва та реалізації вина набуває особливого значення. З одного боку, Україна прагне гармонізувати стандарти виноробства з вимогами Європейського Союзу, що відкриває нові ринки збуту, створює можливості для залучення інвестицій та інтеграції у глобальні ланцюги постачання. Це потребує впровадження сучасних технологій, систем контролю якості та екологічних практик, які відповідають європейським нормам. З іншого боку, війна спричинила руйнування виробничої інфраструктури, скорочення площ виноградників, порушення логістики та зниження внутрішнього попиту. Галузь опинилася в умовах нестабільності, коли традиційні канали реалізації та експортні маршрути стали недоступними або надто ускладненими. Дане дослідження має на меті поглибити теоретичні засади управління процесами виробництва та реалізації виноробної продукції в Україні з урахуванням сучасних викликів і перспектив, що виникають у контексті адаптації галузі до стандартів Європейського Союзу. У магістерській роботі були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи, як теоретичне узагальнення; структурно-логічний метод для побудови структури роботи та логіки проведення дослідження; методи порівняння, аналізу і синтезу для оцінки спільних та відмінних рис у вимогах ЄС та України; метод економічного аналізу для оцінки ефективності роботи та управлінських рішень досліджуваного підприємства; SWOT- аналіз. Об’єктом дослідження є процеси виробництва та реалізації виноробної продукції в Україні, що охоплюють технологічні, організаційні та економічні аспекти діяльності виноробних підприємств. Предметом дослідження є управлінські методи та теоретичні підходи до організації виробництва і реалізації вина з урахуванням вимог ЄС. У першому розділі роботи досліджено теоретичні основи виробництва та реалізації виноробної продукції. У другому розділі роботи проведено аналіз сучасного стану виноробої галузі України та зазначено основні вимоги до виробництва та реалізації вина в умовах євроінтеграції. У третьому розділі роботи сформовано рекомендації щодо вдосконалення процесів виробництва та реалізації виноробної продукції з урахуванням актуальних тенденцій і викликів. Магістерська робота включає вступ, три розділи, висновки та список використаних джерел. Апробація результатів магістерської роботи. Результати виконання магістерської кваліфікаційної роботи були оприлюднені на VІ Міжнародній науково-практичній онлайн-конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Сучасний менеджмент: виклики та можливості» (м. Київ, НУБіП України, 04 листопада 2025 р.). Інформаційна база дослідження: нормативно-правові акти України (зокрема Закон №3928-IX, ДСТУ 4806:2007), регламенти ЄС, стандарти OIV, статистичні дані Держстату, аналітичні звіти галузевих асоціацій, а також матеріали з діяльності ТОВ «Шато Чизай».
Keywords: управління процесами; агропромисловий комплекс; стандарти; євроінтеграція; process management; agro-industrial complex; standards; European integration