Програмне забезпечення системи екологічного моніторингу довкілля за екстремальних умов - Бражук, Владислав Ігорович (My University, 2024)
В останні роки моніторинг навколишнього середовища став критично важливим компонентом захисту природних екосистем і людського населення. Зміна клімату, стихійні лиха та промислова діяльність сприяють дедалі більш непередбачуваним умовам навколишнього середовища, деякі з яких становлять значні ризики для життя, власності та навколишнього середовища. Моніторинг таких умов вимагає надійних, адаптованих систем, здатних працювати в екстремальних умовах, таких як сувора погода, високі або низькі температури або у віддалених, важкодоступних районах. Потреба в точних даних у реальному часі з цих систем має першочергове значення для забезпечення своєчасної відповіді на потенційні загрози. Розробка спеціалізованого програмного забезпечення актуальна для систем моніторингу навколишнього середовища, розробленого для надійного функціонування в екстремальних умовах, є важливою для підвищення стійкості екосистем і спільнот. Ця робота зосереджена на розробці та впровадженні такого програмного забезпечення, спрямованого на вирішення унікальних проблем, що виникають у екстремальних умовах. Предметом дослідження є проектування та розробка програмних рішень, які забезпечують моніторинг навколишнього середовища в екстремальних умовах, зосереджуючись на таких сферах, як збір даних у реальному часі, обробка та звітність. Об’єктом дослідження є системи моніторингу навколишнього середовища, які розгортаються в суворих та екстремальних умовах, де стандартні рішення моніторингу можуть не працювати або бути неефективними. Це включає в себе системи, розроблені для роботи в умовах суворої погоди, віддалених місцях або інших складних робочих середовищах. Основною метою цього дослідження є розробка програмного забезпечення, яке може ефективно підтримувати системи моніторингу навколишнього середовища в екстремальних умовах. Програмне забезпечення спрямоване на забезпечення надійного збору даних, аналізу та підтримки прийняття рішень, незважаючи на виклики суворих факторів навколишнього середовища. Кінцевою метою є сприяння розвитку більш стійких систем моніторингу, які можуть допомогти в управлінні та пом’якшенні ризиків, пов’язаних із екстремальними умовами навколишнього середовища. Для досягнення окресленої мети висуваються такі завдання: 1. проведення системного аналізу предметної області екологічного моніторингу, зосередивши увагу на вимогах і проблемах моніторингу в екстремальних умовах; 2. розробка концептуальної моделі програмної системи, деталізуючи її архітектуру, функціональні можливості та робочі процеси; 3. впровадження системи програмного забезпечення, інтегруючи датчики та комунікаційні технології, придатних для екстремальних умов; 4. тестування та оцінка розробленого програмного забезпечення в змодельованих або реальних екстремальних умовах, щоб підтвердити його продуктивність і надійність; 5. аналіз результатів досліджень і порівняння їх з існуючими рішеннями, щоб виділити переваги та потенційні покращення. Методологія дослідження для цієї роботи використовує багатогранний підхід, починаючи з комплексного системного аналізу домену екологічного моніторингу. Цей крок передбачає визначення конкретних проблем, пов’язаних з роботою систем моніторингу в екстремальних умовах, таких як суворий клімат, стихійні лиха або віддалені місця. Глибоко розуміючи ці труднощі, ми можемо закласти основу для ефективного проектування програмного забезпечення[5]. Після аналізу виконується моделювання системи з використанням принципів об’єктно-орієнтованого проектування для структурування функціональності системи моніторингу довкілля. Ця модель служить схемою для наступного етапу розробки, гарантуючи, що компоненти системи та взаємодії чітко визначені та узгоджені з цілями проекту. Наступним кроком є розробка програмного забезпечення, де використовуються сучасні методи розробки програмного забезпечення, щоб втілити розроблену модель у життя. Впровадження зосереджено на забезпеченні надійності програмного забезпечення, масштабованості та надійної продуктивності, особливо в несприятливих умовах, у яких воно призначене для роботи. Особлива увага приділяється відмовостійкості та обробці даних у реальному часі, оскільки це критичні фактори для моніторингу в екстремальних середовищах. Наукова новизна даної дипломної роботи полягає в розробці інноваційного програмного рішення, спеціально адаптованого до завдань екологічного моніторингу в екстремальних умовах. Хоча існує велика кількість систем моніторингу, лише деякі з них розроблені з стійкістю, необхідною для ефективної роботи в суворих умовах. Це дослідження представляє нові методології для забезпечення відмовостійкості програмного забезпечення, точності даних у реальному часі та масштабованості системи в середовищах, що характеризуються ненадійними мережами зв’язку, екстремальними температурами чи небезпечними умовами. Крім того, інтеграція передових технологій, таких як датчики Інтернету речей (IoT) і периферійні обчислення, є значним кроком вперед у сфері моніторингу навколишнього середовища в екстремальних умовах. Апробація результатів дослідження: результати цього дослідження будуть перевірені за допомогою серії емпіричних симуляцій і, де це можливо, реалізацій у реальному світі в середовищах, які імітують екстремальні умови. Ці тести оцінять здатність програмного забезпечення для надійного збору даних, обробки та безвідмовної роботи системи. Також буде проведено порівняльне тестування з існуючими рішеннями моніторингу навколишнього середовища, щоб підтвердити переваги розробленої системи. Зворотній зв’язок дослідників та інженерів із навколишнього середовища буде враховано для вдосконалення системи та забезпечення її застосовності до різноманітних сценаріїв реального світу. Ця робота структурована таким чином: ● у розділі “Системний аналіз предметної області” представлено детальний аналіз сфери моніторингу навколишнього середовища з особливим акцентом на виклики, пов’язані з екстремальними екологічними умовами. Він досліджує поточний стан техніки, прогалини в існуючих рішеннях і потребу в спеціалізованому програмному забезпеченні; ● у розділі “Моделювання системи” розроблено концептуальну модель програмної системи. Детально розглянуто архітектуру системи, основні функціональні можливості та взаємодію між компонентами. Процес моделювання наголошує на надійності, масштабованості та обробці даних у режимі реального часу в екстремальних умовах; ● у розділі “Розробка системи” описано практичне впровадження програмного забезпечення моніторингу довкілля. Він описує інструменти, технології та методології, які використовуються для створення системи. Особлива увага приділяється механізмам відмовостійкості та забезпеченню надійності системи в складних робочих середовищах; ● останній розділ “Результати дослідження” містить оцінку системи на основі тестування, проведеного в симульованих або реальних екстремальних умовах. Результати порівнюються з існуючими системами моніторингу, а основні висновки обговорюються. Крім того, пропонуються рекомендації щодо майбутніх покращень і потенційних застосувань.
Keywords: моніторинг; зміна клімату; навколишнє середовище; екстремальні умови; monitoring; climate change; navkolishne seredovishche; extreme mind