Управління маркетинговою діяльністю на підприємстві - Ковтуненко, Олександр Віталійович (My University, 2024)
Актуальність теми. Подальший соціально-економічний розвиток України можливий за умов збільшення виробництва продукції, розширення ринків реалізації продуктів та підвищення рівня конкурентоспроможності національної економіки в цілому, а також її окремих виробництв, галузей та господарств як всередині країни, так і за її межами. Одним з пріоритетних напрямів такого розвитку країни є аграрний сектор економіки. Україна має практично всі об’єктивні передумови, щоб стати однією з розвинених, передових аграрних держав світу. Проте існує досить багато перешкод для такого розвитку, важливою з яких є неналагоджена система управління маркетинговою діяльністю підприємств аграрного сектору, відсутність оптимальної системи організації і управління маркетингом на підприємствах та ін.. Мета магістерської кваліфікаційної роботи. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних основ і положень, розробка та обґрунтування науково-методичних та практичних рекомендацій щодо вдосконалення системи управління маркетинговою діяльністю підприємства, зокрема Державного підприємства «Дослідне господарство Панфильської дослідної станції Національного наукового центру «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України». У першому розділі роботи розглянуто питання науково-теоретичного характеру управління маркетинговою діяльністю підприємства, а саме: сутність маркетингу та управління маркетинговою діяльністю; визначено основні складові управління маркетинговою діяльністю; розглянуто та обґрунтовано форми та моделі управління маркетинговою діяльністю підприємства. У другому розділі даної магістерської роботи показані результати дослідження господарської діяльності та системи управління маркетинговою діяльністю Державного підприємства «Дослідне господарство Панфильської дослідної станції Національного наукового центру «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України»: наведена організаційна структура, проаналізовані показники господарської діяльності, здійснено оцінку основних елементів комплексу маркетингу підприємства; проаналізовано систему управління маркетинговою діяльністю у досліджуваному підприємстві. В третьому розділі даної роботи обґрунтовано науково-практичні пропозиції вдосконалення системи управління маркетинговою діяльністю Державного підприємства «Дослідне господарство Панфильської дослідної станції Національного наукового центру «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України», зокрема: обґрунтовано комплексну систему управління маркетинговою діяльністю досліджуваного підприємства; наведено заходи щодо розвитку елементів комплексу маркетингу; запропоновано шляхи розвитку маркетингової діяльності досліджуваного підприємства. Практичне значення дослідження. Результати даного дослідження містять висновки рекомендаційного характеру щодо вдосконалення системи управління маркетинговою діяльністю підприємства. Обсяг і структура магістерської кваліфікаційної роботи. Основний зміст даної магістерської кваліфікаційної роботи представлено на 71 сторінці тексту, включаючи список використаних джерел. Магістерська кваліфікаційна робота складається з вступу, основної частини, яка включає 3 розділи, висновків, списку використаних джерел, що містять 52 найменування. В роботі присутні також таблиці, графічні рисунки, додатки.
Keywords: управління; маркетингова діяльність; підприємство; ринок сортового насіння; management; marketing activities; enterprise; market of varietal seeds