Патологія Fraxinus excelsior L. у лісових насадженнях Західного Поділля України : монографія - Кульбанська, Іванна Миколаївна; Гойчук, Анатолій Федорович (НУБіП України, 2020)
У монографії представлено результати досліджень негативних абіотичних і біотичних чинників у патології Fraxinus excelsior у лісових насадженнях Західного Поділля України. Наведено симптоматику патологій вегетативних і генеративних органів Fraxinus excelsior, з’ясовано видове різноманіття шкодочинної ентомофауни, патогенної міко- та мікрофлори. Показано, що патологія корелює з лісівничо-таксаційними показниками деревостанів у поєднанні з метеорологічними чинниками, зокрема з індексом вологозабезпеченості. Вивчено патогенні, анатомо-морфологічні та фізіолого-біохімічні властивості бактерій – збудників бактеріозів Fraxinus excelsior. Встановлено, що найпоширенішою і найшкодочиннішою компонентою патогенної мікробіоти F. excelsior є Pseudomonas syringae pv. savastanoi (Smith 1908) – збудник туберкульозу. Досліджено антагоністичні властивості ізольованих міко- та мікроорганізмів у контексті їхньої системної взаємодії. Акцентується увага на перспективності використання біопрепаратів, зокрема на базі Bacillus sp., у боротьбі з бактеріозами лісових деревних рослин. Монографія призначена для науковців.
Рекомендовано до опублікування Вченою радою Національного університету біоресурсів і природокористування України (протокол № 2 від 23.09. 2020 року)
Keywords: патологія; ліс; Fraxinus excelsior L.; Поділля України