Розробка систем вентиляції споруди цивільного захисту з теплоутилізатором з функцією накопичення теплоти - Красніков, Олександр Сергійович (НУБіП України, 2025)
Сучасні виклики у сфері цивільного захисту України, зумовлені зростанням техногенних та воєнних загроз, обумовлюють необхідність удосконалення інженерного забезпечення захисних споруд різного призначення. Особливу роль у забезпеченні безпеки та життєдіяльності населення під час надзвичайних ситуацій відіграють споруди цивільного захисту, які повинні гарантувати належні санітарно-гігієнічні та мікрокліматичні умови перебування людей протягом тривалого часу. Однією з ключових інженерних систем, без якої неможливе повноцінне функціонування укриттів, є система вентиляції. Вона забезпечує подачу необхідної кількості свіжого повітря, видалення вуглекислого газу та інших шкідливих продуктів життєдіяльності людини, регулювання температури і вологості, а також очищення повітря від пилу, аерозолів і небезпечних домішок. Недостатня ефективність вентиляції може призвести до погіршення самопочуття людей, зниження працездатності та створення потенційно небезпечних умов перебування в замкненому просторі. Особливістю систем вентиляції споруд цивільного захисту є їх автономний режим роботи. У більшості випадків такі об’єкти повинні функціонувати незалежно від зовнішніх інженерних мереж або з мінімальним енергоспоживанням, що особливо актуально в умовах можливих перебоїв електропостачання. У зв’язку з цим питання енергоефективності вентиляційних систем набуває вирішального значення та потребує застосування сучасних технічних рішень, спрямованих на зменшення теплових і електричних витрат. Одним із найбільш ефективних напрямів підвищення енергоефективності вентиляційних систем є використання теплоутилізаторів, які дозволяють повторно використовувати теплову енергію витяжного повітря для підігріву припливного потоку. Застосування рекуперації теплоти дає змогу суттєво знизити теплове навантаження на систему опалення в зимовий період та зменшити потребу в охолодженні повітря в літній період. Додаткове впровадження функції акумулювання теплоти сприяє стабілізації температурного режиму приміщень, підвищенню надійності роботи системи та зменшенню пікових навантажень на джерела енергії. Актуальність теми даної магістерської роботи зумовлена необхідністю поєднання вимог безпеки, надійності та енергоефективності при проєктуванні вентиляційних систем укриттів. Застосування сучасних припливно-витяжних установок з теплоутилізаторами та системами накопичення теплоти дозволяє не лише забезпечити нормативні параметри мікроклімату, але й досягти значного зниження експлуатаційних витрат, що має важливе значення для об’єктів з тривалим або періодичним режимом використання.
Keywords: споруда цивільного захисту а; рекуперація теплоти; акумулювання теплоти; вентиляційна установк; civil defence structure; heat recovery; heat storage; ventilation system