Моделювання і прогнозування ринку молока і молочних продуктів в Україні - Посмітюха, Руслан Олександрович (My University, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота: 87 сторінок, містить 29 таблиць, 9 рисунків, 8 додатків. Мета роботи – розробити економіко-математичну модель ринку молока і молочних продуктів в Україні та здійснити прогнозування його розвитку з урахуванням внутрішніх і зовнішніх факторів впливу. Об’єкт дослідження – ринок молока та молочних продуктів в Україні як економічна система, що включає виробників, споживачів, логістичні та переробні підприємства, а також державні органи регулювання. Предмет дослідження – методи та економіко-математичні моделі аналізу, оцінювання і прогнозування розвитку ринку молока і молочних продуктів, включно з оцінкою попиту, пропозиції та цінової динаміки. Методи дослідження – економіко-математичне моделювання, регресійний аналіз, побудова моделей тренду, методи статистики, порівняння, узагальнення, аналіз і синтез. В роботі використані офіційні статистичні дані Держкомстату України. Наукова новизна полягає у розробці інтегрованої економіко-математичної моделі прогнозування ринку молока з урахуванням багатофакторних впливів (економічних, демографічних, цінових, структурних). Модель дає змогу підвищити точність прогнозів попиту, пропозиції та цін, а також визначити ключові чинники розвитку галузі. Практична значущість роботи полягає у можливості застосування отриманих результатів підприємствами молочної галузі та органами державного управління для: – стратегічного планування виробництва; – оптимізації закупівельної діяльності; – оцінювання ризиків та нестабільності ринку в умовах війни; – формування стійкої державної політики підтримки молочного виробництва; – виявлення пріоритетних напрямів розвитку галузі, підвищення її конкурентоспроможності та продовольчої безпеки України. Розділ 1. Теоретичні основи моделювання та прогнозування ринку молока і молочних продуктів У розділі розглянуто сутність та структуру ринку молока, його основні ланки й учасників, а також фактори, що впливають на формування попиту, пропозиції та цін. Проаналізовано економічні, соціальні, технологічні та природні чинники, які визначають динаміку розвитку молочного сектору, зокрема сезонність, витрати виробництва, державне регулювання та воєнні ризики. Окрему увагу приділено методам економіко-математичного моделювання, включаючи лінійні, поліноміальні, логарифмічні, степеневі моделі та методи прогнозування часових рядів. Наведено огляд тенденцій виробництва молока, динаміки поголів’я корів, змін закупівельних цін в Україні та ЄС, а також обсягів експорту та внутрішнього попиту. Розділ 2. Методичні підходи до моделювання та прогнозування ринку молочних продуктів У цьому розділі описано сучасні методи моделювання попиту та пропозиції, їхні переваги та обмеження. Розкрито постановку задачі моделювання ринку молока, сформульовано критерії прогнозування розвитку галузі та вимоги до якості моделей. Проаналізовано інформаційну базу дослідження, програмне забезпечення та методичні засади побудови моделей. Наведено методи прогнозування закупівель молока, включаючи експоненційне згладжування Хольта, моделі ринкової частки, сегментаційні підходи та аналіз груп постачальників. Визначено систему показників ефективності управління закупівлями, яка дозволяє удосконалити планування виробництва та мінімізувати ризики нестачі сировини. Розділ 3. Моделювання та прогнозування розвитку ринку молока і молочних продуктів в Україні У розділі представлено практичну реалізацію економіко-математичної моделі розвитку молочного ринку. Побудовано модель прогнозування попиту, пропозиції та цін із використанням статистичних даних та методів регресійного аналізу. Виконано прогнозування основних показників ринку, здійснено інтерпретацію отриманих результатів, визначено ключові тенденції розвитку галузі в умовах економічної невизначеності та воєнних ризиків. На основі моделі сформовано рекомендації для державної політики й для підприємств молочного сектору, що стосуються оптимізації виробництва, розвитку сировинної бази, логістики, ціноутворення та підвищення конкурентоспроможності галузі.
Keywords: ринок молока; регресійний аналіз; економіко-математична модель; часові ряди; milk market; regression analysis; economic-mathematical model; time series