Розвиток стресостійкості студентів засобами мистецтва - Буравльова, Алла Сергіївна (My University, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота присвячена актуальній темі дослідження особливостей впливу засобів мистецтва на розвиток стресостійкості за допомогою психотренінгу управління стресом у студентської молоді. Необхідність дослідження зазначеної проблеми зумовлена постійною дією стресогенних факторів на студентську молодь, необхідністю розвитку навичок стресостійкості як однієї з найважливіших особистістних і професійних характеристик. А також тим, що вплив мистецтва на розвиток стресостійкості серед студентської молоді є маловивченою проблемою – аналіз сучасної психологічної літератури показує, що лише окремі дослідження пов’язані з творчою терапією нестійких до стресу студентів. Об’єкт дослідження: стресостійкість студентської молоді. Предмет: вплив засобів мистецтва на розвиток стресостійкості студентської молоді. Мета: теоретично обґрунтувати та емпірично дослідити ефективність використання мистецтва як засобу розвитку стресостійкості у студентської молоді. У результаті виконання поставлених завдань було виявлено, що застосування арт-терапевтичного підходу є дієвим інструментом у практиці профілактики емоційного вигорання та покращення психічного здоров’я молоді, особливо в умовах зростання рівня стресових навантажень у сучасному освітньому середовищі. Отримані результати дослідження підтверджують гіпотезу дослідження про ефективність використання засобів мистецтва для розвитку стресостійкості у студентів. Арт-терапія сприяє не лише зниженню рівня ситуативної тривожності та стресу, а й активує творчий потенціал, внутрішні ресурси саморегуляції та позитивні зміни у психоемоційному стані особистості. Методи дослідження: шкала психологічного стресу (PSM-25) Леміра-Тесьє-Філліона, шкала реактивної та особистісної тривожності Спілбергера-Ханіна, психотренінг з елементами арт-терапії. Зазначений інструментарій давав змогу отримати валідні результати. Дослідження здійснювалося серед студентів 1-4 курсів віком від 18 до 22 років. Кількість респондентів склала 25 осіб. Загальний аналіз результатів емпіричного дослідження впливу тренінгу з елементами арт-терапії на рівень стресостійкості у студентської молоді свідчить про позитивну динаміку як у чоловіків, так і у жінок. Особливо помітним був контраст у динаміці змін у жінок: значне зменшення ситуативної тривожності (на 23,6%) поєдналося з майже відсутнім зменшенням особистісної (лише на 2%). Це ще раз підтверджує, що короткострокові втручання, такі як тренінги, ефективні переважно для зменшення ситуативної тривожності, а для досягнення змін у більш глибоких особистісних структурах необхідна довготривала терапевтична робота. Також жінки досягли кращих результатів у зменшенні реактивної тривожності, тоді як у чоловіків зниження особистісної тривожності було дещо більшим. Найбільші позитивні зміни були зафіксовані у студентів із середнім або помірно підвищеним рівнем тривожності. Більшість учасників з дуже високими показниками тривожності показали або відсутність змін, або незначне покращення, оскільки такі риси, як хронічна тривожність або нестресостійкість, мають більш глибокі психологічні корені й потребують індивідуальної довготривалої терапії. Метою програми психотренінгу арт-терапії був розвиток навичок керування стресом та підвищеня стресостійкості студентської молоді шляхом озброєння практичними техніками арт-терапії для управління стресом. Порівняльний аналіз показників до та після впровадження програми соціально-психологічного тренінгу арт-терапії, дає можливість зробити висновок про ефективність цих методів підвищеня стресостійкості студентської молоді. Аналіз результатів опитувань підтвердив висунуту гіпотезу про те, що заняття мистецтвом сприяють зниженню рівня стресу та розвитку стресостійкості у студентської молоді завдяки активізації їх творчого потенціалу, механізмів саморегуляції та позитивним біологічним змінам у психіці. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків. У роботі наявні таблиці та діаграми. Загальний обсяг роботи складає 74 сторінки.
Keywords: стрес; стресостійкість; стрес-менеджмент; навички управління стресом; арт-терапія; мистецтво; тривожність; stress; stress resistance; stress management; stress management skills; art therapy; art; anxiety