Дослідження засобів локалізації пошкоджень задля підвищення надійності електропостачання споживачів в розподільних мережах, як складової концепції розумних мереж - Кульківський, В. Ю. (My University, 2024)
Електричні мережі є критично важливою інфраструктурою для забезпечення стабільного та безперебійного постачання енергії споживачам. Однак, зростаюча складність та розгалуженість розподільних мереж створюють проблеми, пов’язані з ефективною локалізацією пошкоджень, що знижують надійність електропостачання. Концепція "розумних мереж" (smart grids) пропонує інноваційні рішення, зокрема вдосконалені методи виявлення та локалізації пошкоджень, що здатні підвищити ефективність та безпеку енергопостачання. В свою чергу розподільні мережі, як складові частини енергетичних систем, є найуразливішими до пошкоджень через погодні умови, технічні несправності та людський фактор. Локалізація таких пошкоджень має вирішальне значення для швидкого відновлення електропостачання та зменшення витрат енергії, що дозволяє значно підвищити надійність електропостачання для споживачів. Автоматизація процесу виявлення та усунення неполадок зменшує час простою та сприяє стабільності енергопостачання та знижує витрати на енергетичні ресурси та покращує якість обслуговування споживачів. Впровадження інтелектуальних систем локалізації пошкоджень у розподільних мережах є важливим кроком до розвитку ефективних "розумних мереж". Застосування таких інноваційних технологій дозволяє забезпечити більш високий рівень надійності електропостачання, знизити ймовірність аварій та підвищити ефективність роботи енергетичних систем загалом. Окрім того, ці технології стають основою для переходу до більш сталої та енергоефективної енергетичної інфраструктури. Електричні мережі є невід’ємною складовою частиною енергетичної інфраструктури кожної країни, забезпечуючи передачу електроенергії від джерел виробництва до споживачів. Висока надійність та стабільність функціонування електричних мереж є критично важливими для підтримки соціально-економічної діяльності, ефективної роботи промисловості та забезпечення побутових потреб населення. Однак зростаюча складність і масштабність енергетичних систем, а також виникнення нових викликів, таких як інтеграція відновлювальних джерел енергії, роблять проблему забезпечення надійності постачання електричної енергії особливо актуальною. Однією з ключових задач, що стоїть перед операторами енергетичних мереж, є оперативне виявлення та локалізація пошкоджень, які можуть виникати через різні фактори, зокрема, технічні несправності, погодні умови, або аварії. Локалізація пошкоджень має важливе значення для забезпечення надійного та безперебійного постачання електроенергії, адже швидке виявлення і ізоляція пошкоджених ділянок зменшує час відключень та дозволяє уникнути масштабних аварій. З метою підвищення ефективності управління енергосистемами та швидкості локалізації пошкоджень активно впроваджуються новітні технології, зокрема, «розумні мережі» (Smart Grids). Ці технології дозволяють інтегрувати сучасні методи моніторингу та діагностики в реальному часі, автоматизувати процеси управління та забезпечити високу оперативність у реагуванні на аварійні ситуації. Метою даної магістерської роботи є дослідження теоретичних та практичних аспектів локалізації пошкоджень у електричних мережах, зокрема у контексті впровадження «розумних мереж». Зокрема, основною метою є аналіз існуючих методів та технологій локалізації пошкоджень, оцінка їх ефективності, а також розробка рекомендацій щодо вдосконалення процесів локалізації пошкоджень на основі інтеграції інтелектуальних систем моніторингу та управління. Особлива увага приділяється вивченню адаптивних систем моніторингу і діагностики в рамках концепції «розумних мереж», які дозволяють оперативно виявляти та ізолювати аварійні ділянки, зменшувати час відключень електроенергії та підвищувати надійність і стабільність енергетичних систем. Об’єкт дослідження - засоби локалізації пошкоджень в електричних мережах, зокрема в розподільних електричних мережах, як складової концепції «розумних мереж». Предмет дослідження - методи, технології та інструменти для локалізації пошкоджень в електричних мережах, зокрема їх застосування для підвищення надійності електропостачання споживачів у розподільних електричних мережах в рамках концепції «розумних мереж». Для досягнення поставленої мети в рамках магістерської роботи передбачається виконати наступні завдання: o дослідити основні поняття та принципи роботи розподільних електричних мереж, зокрема їх взаємозв’язок із концепцією «розумних мереж»; o визначити складові концепції «розумних мереж» і їх роль у забезпеченні надійності енергопостачання; o проаналізувати сучасні технології і підходи до локалізації аварій, зокрема методи, що застосовуються в рамках «розумних мереж» ; o мереж» для підвищення ефективності локалізації пошкоджень; o порівняти традиційні та сучасні методи локалізації пошкоджень з точки зору їх ефективності, витрат на впровадження та експлуатацію; o оцінити вплив цих методів на загальну ефективність та надійність розподільних мереж, зокрема на здатність забезпечити безперебійне постачання електроенергії; o запропонувати практичні рекомендації щодо впровадження та оптимізації методів локалізації пошкоджень з урахуванням специфіки національних енергетичних систем. Ці завдання дозволять не лише здійснити глибоке дослідження технологій локалізації пошкоджень, але й сприяти розробці ефективних рекомендацій для модернізації енергетичних мереж, що забезпечить підвищення їх надійності .
Keywords: розумні мережі; релейний захист; розподільні електричні мережі; надійність електропостачання; smart grids; relay protection; electrical distribution networks; reliability of power supply