Екологічна оцінка ґрунтового покриву АТ «Лубнифарм» Полтавської області - Агоштон, Діана Іванівна (My University, 2025)
Природне середовище – невідємна умова життя людини і суспільного виробництва, оскільки воно є необхідним середовищем існування людини і джерелом потрібних йому ресурсів. Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини – невідємна умова сталого економічного та соціального розвитку України. Під впливом людини відбуваються величезні зміни природного середовища, з чим повязана необхідність його охорони. В ХХ ст. людина проклала нові шляхи переміщення енергії і речовини в географічній оболонці, подекуди значною мірою порушивши екологічну рівновагу. Однак сучасна екологічна ситуація є досить унікальна, оскільки значно зросла інтенсивність і змінилась сама суть впливу людини на природне середовище. Фармацевтична галузь в наш час дуже стрімко розвивається. Компанії представляють нові види лікарських засобів здатні вирішувати різні види проблем з людським здоров’ям. Але, не дивлячись на це фармацевтичне виробництво, як і будь яке інше виробництво приносить з собою не тільки вирішення проблем в одній сфері але й нові проблеми в іншій. Постійна взаємодія з людини з природою веде до погіршення екологічної ситуації, через ігнорування представниками більшості компаній, фармацевтичних в тому числі, екологічної ситуації на територіях які займають їх підприємства, на користь максимізації свого прибутку. Сучасна тенденція до збільшення обсягів використання лікарських засобів, а з цим і їх виробництва пропорційно як наслідок дає забруднення навколишнього середовища залишками фармацевтичних сполук. Забруднення навколишнього середовища лікарськими засобами визнано глобальною проблемою, що визнано в таких документах як: Комюніке Комісії ЄС «Стратегічний підхід ЄС до фармацевтичних препаратів у навколишньому середовищі (РіЕ)», 2019 року, та Резолюції Європейського Парламенту 2020 року. Представлені документи зазначають, що розробка, дослідження та утилізація відходів мають бути включені в термінові дії проти забруднення фармацевтичними відходами, які спричиняють негативний влив на навколишнє середовище та підвищують стійкість до протимікробних препаратів, на ряду з заходами управління та реагування по типу додаткового очищення на міських очисних станціях. Такі заходи повинні охоплювати весь життєвий цикл препарату щоб уникнути непередбачених проблем та ризиків. В умовах сучасного розвитку фармацевтичної галузі важливо приділяти увагу екологічній безпеці виробничих процесів та їх впливу на навколишнє середовище. Це зумовлено тим, що підприємства, які займаються виробництвом медичних препаратів, можуть мати значний вплив на екосистему, використання хімічних речовин, утворення промислових відходів, викидів в атмосферу та водні ресурси. Залишки медичних препаратів, потрапляючи у водойми впливають на живі організми навіть у незначних концентраціях, порушуючи їх життєві процеси. Такі хімічні речовини важко розкладаються, накопичуються в біосфері та потрапляють в харчові ланцюги, створюючи реальну загрозу на різних рівнях екосистеми.
Keywords: екологічна оцінка; ґрунтовий покрив; довкілля; господарський об’єкт; Лубнифарм; environmental assessment; soil cover; environment; economic facility; Lubnyfarm