Формування земельних ділянок для розміщення та експлуатації будівель та споруд технічної інфраструктури (на прикладі території села Крива Руда Семенівської територіальної громади Кременчуцького району Полтавської області) - Олексієнко, Аліна Володимирівна (НУБіП України, 2025)
Актуальність теми. Раціональне використання земельних ресурсів та їх ефективне управління є одним із ключових напрямів сучасної земельної політики України. Особливої уваги потребує формування земельних ділянок для об’єктів технічної інфраструктури, адже вони забезпечують безперебійне функціонування житлових, промислових та комунальних систем. Належне проєктування та оформлення земельних ділянок для таких об’єктів сприяє розвитку територій, оптимальному використанню природних ресурсів та підвищенню рівня екологічної безпеки. В умовах активного реформування земельних відносин в Україні питання вдосконалення процедур відведення земельних ділянок для технічної інфраструктури набуває особливої актуальності. Аналіз останніх наукових досліджень та публікацій. Питання формування земельних ділянок для об’єктів технічної інфраструктури досліджували такі вчені, як М. Третяк, О. Сидоров, Л. Новаковська, які розглядали правові та організаційні аспекти землеустрою. Окремі праці присвячені впливу нормативних обмежень на процес відведення земель (І. Мартин, В. Горлачук). Проте недостатньо уваги приділено практичним аспектам проєктування земельних ділянок у сільських громадах, що й визначає актуальність даного дослідження. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є аналіз та обґрунтування основних підходів до формування земельних ділянок для розміщення та експлуатації об’єктів технічної інфраструктури на прикладі території села Крива Руда Семенівської територіальної громади Кременчуцького району Полтавської області, а також розроблення відповідного проєкту землеустрою. Завдання бакалаврської кваліфікаційної роботи. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання: 1. дослідити методологічні засади формування земельних ділянок для об’єктів технічної інфраструктури; 2. проаналізувати правові аспекти відведення земельних ділянок для об’єктів технічної інфраструктури; 3. визначити вплив нормативних обмежень на процес формування земельних ділянок; 4. здійснити формування земельної ділянки для розміщення та експлуатації будівель і споруд технічної інфраструктури у селі Крива Руда. Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження виступає земельна ділянка, площею 0,0900 га, яка розташована в селі Крива Руда, Семенівської територіальної громади, Кременчуцького району, Полтавської області. Методологія та методи дослідження. При роботі з бакалаврською, я буду використовувати такі методи: • Монографічний - для опрацювання статей і текстового наповнення роботи; • Картографічний - для наочного перегляду ситуації земель у територіальній громаді Практичне значення. Полягає у розробці проєктного рішення щодо формування земельної ділянки для розміщення та експлуатації об’єктів технічної інфраструктури на території села Крива Руда Семенівської територіальної громади, зокрема для обслуговування артсвердловини №10, що забезпечує централізоване водопостачання, з урахуванням вимог земельного законодавства та санітарних обмежень. Структура бакалаврської кваліфікаційної роботи. Наукова робота складається із вступу, трьох розділів, висновків і списку використаної літератури.
Keywords: формування земельної ділянки; об’єкт технічної інфраструктури; територіальна громада; formation of a land plot; technical infrastructure facility; territorial community