Удосконалення технології діагностування бортових вузлів автомобіля за протоколом CAN - Беденко, Максим Вікторович (НУБіП України, 2025)
Сьогодні навіть бюджетні моделі автомобілів оснащені датчиками, що контролюють роботу його основних вузлів і агрегатів наприклад, системи управління вприскуванням палива, зчитування параметрів двигуна, подачі палива, перегляд показників швидкості та витрати палива, скидання кодів помилок. А водій не має доступу не тільки до регулювання цих параметрів, а й навіть, найчастіше, і до їх значень які (в купі з кодами несправностей) записуються в електронний блок керування автомобілем, доступ до якого можливий лише за допомогою спеціального обладнання в авторизованому центрі обслуговування. З появою інжекторних і електронно – керованих дизельних двигунів, з’явилася можливість діагностики блоку управління за допомогою зчитування помилок комп’ютером. Постійне збільшення кількості всіляких блоків управління (системи управління двигуном, трансмісією, підвіскою, комфортом), народжується попит на комп’ютерну діагностику, яка за лічені хвилини вкаже на можливі несправності. Комп’ютерна діагностика - це сучасний напрямок технічної діагностики автомобілів, який вивчає методи і засоби діагностики комп’ютерних систем сучасних автомобілів [1]. Для підвищення ефективності використання транспортного засобу розроблені методи і засоби діагностування, які застосовують як при проведенні технічного обслуговування і ремонтів, так і в якості самостійного технологічного процесу. Діагностування дозволяє підвищити коефіцієнт готовності і ймовірність безвідмовної роботи транспортних засобів, знизити трудомісткість і вартість експлуатації, підвищити ремонтопридатність і контролепридатність об’єктів транспорту. На сучасних автомобілях можуть використовуватись десятки різноманітних комп’ютерних систем: системи керування бензиновими, дизельними та тазовими двигунами; системи електронного керування коробками перемикання передач; антиблокувальні гальмівні системи (АВS); системи керування тяговим зусиллям (АSR); протибуксувальні системи (ТSC), системи стабілізації руху автомобіля (ЕSР); системи керування подушками безпеки (Airbag), системи клімат-контролю (Climatronic) та багато інших [6]. При виявленні підсистемами діагностики дефектів і збоїв у функціонуванні автомобільних електронних систем відповідна інформація зберігається у спеціальних ділянках пам’яті блоків керування. При діагностиці автомобіля інформація, збережена в пам’яті блоків керування, зчитується за допомогою спеціального інтерфейсу, що забезпечує швидкий і надійний пошук та усунення несправностей. Інтегровані в блоках керування автомобільних електронних систем підсистеми діагностики являються в даний час стандартним компонентом електронних автомобільних систем. Алгоритми контролю підсистем діагностики перевіряють вхідні і вихідні сигнали електронних компонентів при експлуатації автомобіля. Крім того, вся система перевіряється на наявність збоїв в роботі. Комп’ютерна діагностика дозволяє максимально точно визначити несправність електроніки або інших систем автомобіля, завдяки чому можна отримати інформацію: - ясну картину технічного стану окремих вузлів і систем; - приблизний план усунення несправності, починаючи від скидання помилок; - контроль за роботою двигуна в режимі реального часу; - можливість змінювати деякі параметри в режимі реального часу. Основною задачею є проектування електронної системи діагностики бортових вузлів автомобіля для подальшого проведення самостійної діагностики і виявлення помилок. Так як дана система буде зв’язуватися з електронною системою управління двигуном та іншими датчиками руху необхідно порівняти та обрати найбільш ефективні протоколи передачі даних згідно стандартів On Board Diagnostic, CAN, ISO, PWM.
Keywords: комп’ютерна діагностика; електронний блок керування; блок керування двигуном; бортовий комп’ютер; computer diagnostics; electronic control unit; engine control unit; on-board computer