Отримання та використання полісахаридів гливи звичайної (Pleurotus ostreatus Kumm.) для росту і розвитку зернобобових культур - Шмиголь, Павло Андрійович (My University, 2024)
Магістерська робота виконана обсягом 53 сторінок формату А4, яка містить 2 таблиці, 3 рисунків, 30 літературних джерела та 3 додатки. Актуальність теми. Полісахариди гливи звичайної (Pleurotus ostreatus Kumm.) є цінними біологічно активними сполуками, що містяться в клітинних стінках гриба, з різноманітними фізико-хімічними властивостями, такими як висока молекулярна маса та розчинність у воді. Дослідження показали, що ці полісахариди мають значний потенціал для застосування в сільському господарстві, зокрема для стимуляції росту і розвитку зернобобових культур. Вони можуть бути використані для обробки насіння, кореневого та листового підживлення, сприяючи підвищенню врожайності, покращенню якості продукції та збільшенню стійкості рослин до стресових факторів. Детальне вивчення їх впливу на зернобобові культури може відкрити нові можливості для сталого розвитку сільського господарства та зменшення використання хімічних добрив. Метою роботи є отримання та використання полісахаридів гливи звичайної (Pleurotus ostreatus Kumm.) для росту і розвитку зернобобових культур. Для вирішення даної мети потрібно виконати наступні завдання: 1. Виділити полісахариди з плодових тіл гливи звичайної. 2. Провести досліди з проростання насіння зернобобової культури (сої Glycine max) за різних концентрацій полісахаридів. 3. Порівняти швидкість проростання, енергію проростання та довжину корінців у оброблених і контрольних зразках. Об’єкт дослідження – полісахариди грибів Pleurotus ostreatus Kumm. Предмет дослідження – ріст і розвиток зернобобових рослин.
Keywords: глива звичайна; Pleurotus ostreatus Kumm.; зернобобові культури; соя; common oyster mushroom; legumes; soybeans