Механізація процесу забезпечення мікроклімату у тваринницькому приміщенні - Шевченко, Станіслав Тарасович (My University, 2025)
Сучасна механізація процесу доїння корів є ключовим елементом агропромислового комплексу, що забезпечує зростання ефективності молочного тваринництва та якості отриманої продукції. Протягом останніх десятиліть відбувся значний прогрес у створенні засобів вентиляції, які автоматизують процес мікроклімату, зменшують фізичне навантаження на працівників ферми та сприяють збереженню здоров’я тварин. Утім, попри наявність багатьох сучасних моделей, залишаються актуальними проблеми, пов’язані з механічними очищенням повітря, нестабільністю руху повітря в приміщенні. Українська аграрна реформа висуває нові вимоги до всіх напрямів сільськогосподарського виробництва, зокрема до галузі тваринництва. Через розукрупнення великих господарств зростає потреба в підвищенні обсягів виробництва якісної продукції при мінімальних витратах, що зумовлює необхідність впровадження механізації та автоматизації технологічних процесів. Особливої уваги потребує модернізація підприємств, які займаються виробництвом молока, зокрема шляхом впровадження ефективних сучасних технологій та створення нового високопродуктивного обладнання. Оскільки якість продукції тваринництва безпосередньо впливає на прибутковість молочних ферм, важливо забезпечити застосування техніки, яка відповідає біологічним і фізіологічним особливостям тварин у процесі утримання. Особливо мало досліджене питання застосування керованого режиму вентилювання з використанням засобів, що включає природну вентиляцію. Тому необхідні подальші наукові дослідження, вивчення та розробка адаптивного вентилювання, контролю клімату. Робота є логічним продовженням попередніх досліджень у сфері механізації сільськогосподарських процесів, зокрема автоматизації повітрообміну. Запропоновані дослідження спрямовані на вдосконалення вентиляційної установки шляхом розробки інноваційної моделі, що сприятиме зниженню собівартості продукції, покращенню умов експлуатації та підвищенню надійності роботи обладнання.
Keywords: припливно-витяжна система; забезпечення мікроклімату; тепловий баланс; система обігріву; supply and exhaust system; microclimate control; thermal balance; heating system