Аналітична система управління мережі ресторанів - Жученко, Тетяна Вікторівна (My University, 2025)
Робота описує процес створення аналізу та тестування аналітичної системи управління мережі ресторанів. Об’єкт дослідження: процеси збору, обробки та аналізу відгуків у ресторанній індустрії з використанням методів машинного навчання та веб-технологій. Предмет дослідження: алгоритми машинного навчання для класифікації тональності та виявлення аспектів в українськомовних відгуках, методи їх інтеграції з веб-платформою для формування аналітичних висновків. Методи дослідження: статистичні методи для аналізу структури та якості даних (кореляційний аналіз, аналіз розподілів, виявлення викидів), методи обробки природної мови для препроцесингу текстів, алгоритми машинного навчання для класифікації (ансамблеві методи Random Forest та Gradient Boosting, лінійні моделі Logistic Regression, ймовірнісні методи Naive Bayes, методи на основі відстаней KNN), методи валідації моделей (5-кратна крос-валідація, train-test split, метрики Accuracy, Precision, Recall, F1-Score, ROCAUC), технології веб-розробки для практичної реалізації (FastAPI, Next.js, PostgreSQL). Мета дослідження: розробити інтелектуальну систему аналізу відгуків ресторанів, яка забезпечує автоматизований аналіз тональності, аспектний аналіз за категоріями (їжа, сервіс, атмосфера, ціна) та інтеграцію з веб-платформою для прийняття управлінських рішень у режимі реального часу. Наукова складова полягає у дослідженні та розробці комплексної методології аспектно-орієнтованого аналізу українськомовних ресторанних відгуків, що поєднує словникові методи з машинним навчанням для одночасної класифікації загальної тональності та оцінки чотирьох ключових аспектів досвіду клієнта. Рекомендації щодо впровадження результатів: впроваджувати систему аналізу відгуків як інструмент моніторингу, використовувати аспектну статистику для обґрунтування інвестиційних рішень. Практична значущість роботи: визначається створенням повнофункціональної аналітичної системи управління рестораном, що трансформує неструктуровані клієнтські відгуки у структуровані метрики для прийняття управлінських рішень.
Keywords: ресторанна індустрія; алгоритми машинного навчання; аналітичні висновки; аналіз відгуків ресторанів; the restaurant industry; machine learning algorithms; analytical conclusions; analysis of restaurant reviews