Система теплопостачання фермерського господарства із застосуванням геліоколекторів - Кіприк, Владислав Юрійович (НУБіП України, 2025)
В сучасних умовах проблеми збереження паливно-енергетичних ресурсів та охорони навколишнього середовища стають все більш актуальними, а підвищення енергоефективності систем опалення стають дуже важливим завданням. Особливу вагу набувають альтернативні джерела енергій - сонячна енергія є одним з перспективних напрямків розвитку цього процесу. Використання геліоколекторів в опалювальних системах є одним із способів втілення цього потенціалу. Сонячні колектори дозволяють використовувати енергію сонця для нагрівання рідини-теплоносія. Це допомагають значно знизити витрати на традиційні джерела енергій. Крім того, такі системи є екологічно чистими завдяки відсутності процесу згорання. Це особливо важливо для фермерських господарств з урахуванням сталого розвитку та максимального збереження довкілля. Незважаючи на загальне поширення сонячних колекторів у багатьох країнах ах світу, в Україні і впровадження таких технологій все ще залишаються обмеженими і знаходяться переважно на етапі окремих досліджень. Це пов’язується як з економічними факторами, так і з відсутністю повноцінно ї методичної бази для проектування ефективних геліосистем. З цим виникають потреби у науково обґрунтованих підходах до розробки систем опалення та гарячого водопостачання на основі раціонального використання сонячною енергію. Особливу актуальність мають дослідження економічно доцільного використання сонячних колекторів у фермерських господарствах разом з іншими джерелами тепла (а не лише в поодиноких експериментальних чи маркетинго-рекламних енергетичних системах).
Keywords: система теплопостачання; фермерське господарство; геліоколектор; геліоводонагрівна установка; heat supply system; farm; solar collector; solar water heating system