Морфологічні показники коропа (Сyprinus carpio L.) за дії альбендазолу - Федорчук, М. В. (My University, 2024)
На підставі оцінки екологічного стану водойм, забруднених відходами тваринницьких підприємств, за даними вимірювання показників морфології риби встановлено виражену зміну розщеплення коропа, особливо пластичного. Незважаючи на виявлені сезонні особливості, Короп зі ставків, забруднених стоками свинарських підприємств, відрізнявся від аналогів з умовно чистих водойм по 31 з 18 пластичних ознак. Було виявлено, що короп із забруднених ставків має меншу промислову довжину тіла, зоологічну довжину, довжину тулуба, максимальну висоту, товщину, охоплення тіла, довжину основи спинного плавника і лопатей хвостового плавника в порівнянні з контролем. Рибу із забрудненого ставка поділяють по відносній довжині хвостового стебла, висоті анального плавника, відстані від потиличної частини, довжині голови, висоті між середньою і потиличної частинами очей, ширині чола, довжині носа, і діаметр ока. У риб, вирощених у водоймах, що піддаються тривалому антропогенному тиску, з 8 вивчених ознак розщеплення зміни виявляються тільки в більшому масштабі бічної лінії, що вказує на закріплення цієї ознаки на генетичному рівні. Стік з тваринницьких підприємств викликає зміну морфологічних характеристик риби, впливає на її ріст і розвиток, а також на чисельність окремих популяцій іхтіозу в природних водоймах.
Keywords: рибництво; екологічний стан водойм; короп; альбендазол; fish farming; ecological condition of water bodies; corop; albendazole