Поєднання методик геодезичних робіт при обстеженні об’єктів нафтогазового комплексу - Олеськів, Роксолана (ІФНТУНГ, 2025)
Розглянуто можливості застосування сучасних геодезичних методів для моніторингу технічного стану об’єктів нафтогазової інфраструктури. Обґрунтовано стратегічну значущість забезпечення безперебійного та безпечного функціонування зазначених об’єктів як ключового чинника стабільного соціально-економічного розвитку держави та підтримання її позитивного міжнародного іміджу. Основну увагу зосереджено на аналізі методів геодезичного контролю трубопровідних систем як ефективного інструменту технічного нагляду. Обґрунтовано можливість використання SD-сканування для знімання надземних частин трубопроводів, сучасних трасошукачів для відстежження підземних ділянок та застосування стандартних інженерно-геодезичних вишукувань для побудови SD-моделей об’єктів з великою кількістю технологічного оснащення та окремих елементів
Keywords: геодезичний моніторинг; SD-сканування; інженерно-геодезичні вишукування; geodetic monitoring; SD scanning; engineering and geodetic surveys