Обґрунтування параметрів удосконаленої картоплесаджалки - Кульгавий, Сергій Володимирович (My University, 2024)
Використання як харчового продукту, сировини для технічної та інших галузей харчової промисловості є основною властивістю картоплі. Корисні для життєдіяльності людини речовини, що містяться в хімічному складі (вуглеводи: крохмаль, пектинові речовини, цукри та ін.), є основним показником цінності та якості картоплі. У бульбах картоплі їх міститься від 14 до 36%. Відсотковий вміст залежить від ґрунтово-кліматичних умов, сорту та ступеня зрілості вирощування картоплі. Картопляний білок має особливу цінність, перевершуючи за якістю багато інших рослин. У господарствах різних форм власності фактична врожайність становить 9,13 т/га при середньосвітовому показнику 15 т/га. Сучасні сорти картоплі мають високий потенціал. Для цього необхідно враховувати біологічні властивості картоплі – низьку якість садильного матеріалу, який більше, ніж інші сільськогосподарські культури, сприйнятливий до хвороб, а також вірусів. Це призводить до виродження насіннєвої картоплі (втрата якості сорту, підвищення захворюваності та зниження врожаю). У спеціалізовані механізовані господарства надходить лише 2,4% валового збору картоплі, в особистих підсобних і селянських господарствах – 97,6% продукції. Така ситуація може призвести до необхідності імпорту даної продукції в різні регіони через дефіцит насіннєвої картоплі у виробників та враховуючи виродження картоплі (1...3 роки). Необхідно підтримувати і створювати продовольчу безпеку країни, враховуючи умови нестачі матеріальних і фінансових ресурсів, залучаючи потенціал усіх сільськогосподарських підприємств різних категорій. Головним пріоритетом є розвиток інфраструктури для забезпечення власників особистих і фермерських господарств якісним насінням картоплі кращих сортів з високою репродуктивною здатністю. Основною метою насінництва є максимізація коефіцієнта розмноження та отримання максимально можливої кількості бульб із якісного садильного матеріалу. Для інтенсифікації виробництва картоплі при посадці пророщеного насіння необхідно впроваджувати в технологію її обробки нову садильну техніку. Важливою ланкою підвищення рентабельності виробництва картоплі є переробка ранніх сортів і використання їх пророщування. Дослідження показують, що урожай пророщеної картоплі підвищується на 40%. Разом з тим, на сьогоднішній день відсутні технологічні розробки та конструктивні рішення живильного пристрою для садіння пророщеної картоплі, які б дозволили зменшити пошкодження паростків її бульб. Крім того, має бути досягнута головна мета весняно-польових робіт – отримання дружніх і повноцінних сходів, які забезпечать необхідну густоту рослин і максимально зменшать кількість бур’янів у початковій фазі. Метою роботи є підвищення ефективності картоплесадильної машини шляхом розробки і обґрунтування параметрів та режимів роботи садильного апарата Завдання дослідження: 1.Провести аналіз існуючих машин для посадки картоплі. 2.Провести теоретичне обґрунтування параметрів і режимів роботи пристрою. 3.Обґрунтувати перспективну конструктивно-технологічну схему садильного пристрою картоплесаджалки. 4.Вирахувати економічний ефект від впровадження. Предмет дослідження. Технологічний процес садіння бульб картоплі, схеми конструкції картоплесаджалки та садильного обладнання. Предмет дослідження. Закономірності в роботі садильного апарату картоплесадильної машини.
Keywords: обгрунтування; параметр; картоплесаджалка; justification; parameter; potato planter