Підготовка майбутніх педагогів до застосування інформаційно-комунікаційних технологій у процесі дистанційного навчання - Корчак, Володимир Олександрович (НУБіП України, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню і аналізу професійної підготовки майбутніх педагогів до ефективного використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у процесі дистанційного навчання. Робота складається зі структурних елементів, включаючи вступ, теоретичний аналіз впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у процес дистанційного навчання, технологію формування готовності майбутніх педагогів до застосування інформаційно-комунікаційних технологій у процесі дистанційного навчання, педагогічний експеримент та результати експериментального дослідження. Також представлено висновки, спрямовані на вдосконалення процесу підготовки майбутніх педагогів до використання ІКТ у дистанційному навчанні. Магістерська роботи складається з двох розділів, у роботі використано 64 джерела, зокрема наукові публікації, методичні матеріали та інтернет-ресурси. Основний зміст магістерського дослідження поділений на два розділи. У першому розділі проведено теоретичний аналіз ролі інформаційно-комунікаційних технологій у сучасному освітньому процесі та визначено ключові компетенції педагогів для їх ефективного застосування у процесі дистанційного навчання. У другому розділі здійснено діагностику рівнів готовності майбутніх педагогів до використання інформаційно-комунікаційних технологій у дистанційному навчанні та запропоновано шляхи підвищення ефективності їхньої підготовки. Висновки магістерської роботи вказують на необхідність удосконалення професійної підготовки педагогів у сфері застосування інформаційно-комунікаційних технологій, впровадження сучасних цифрових інструментів у навчальні програми та забезпечення педагогів методичною підтримкою для ефективної роботи в дистанційному форматі.
Keywords: інформаційно-комунікаційні технології; дистанційне навчання; професійна педагогічна підготовка; цифрова компетентність; дистанційне освітнє середовище; information and communication technologies; distance learning; teacher training; digital literacy; online learning environment