Управління розвитком закладу вищої освіти - Осокін, Антон Едуардович (My University, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена актуальній темі управління розвитком закладу вищої освіти в умовах сучасних викликів, цифровою трансформацією, кадровими ризиками та зростаючими очікуваннями з боку стейкхолдерів. Особлива увага приділена розробці ефективної моделі управління, яка поєднує інструменти стратегічного планування, цифрової аналітики, кадрової активізації, партнерської взаємодії та гнучкої організаційної структури. У роботі проаналізовано наукові підходи до управління розвитком закладів вищої освіти та запропоновано інноваційні управлінські рішення, адаптовані до потреб сучасної української освітньої системи. Загальний обсяг роботи становить 128 сторінках, включає 31 таблицю, 95 рисунків та список використаних джерел, що налічує 122 найменування. Основна мета дослідження полягає у комплексному аналізі системи управління розвитком закладу вищої освіти та розробці практичних рекомендацій щодо її вдосконалення з урахуванням сучасних управлінських концепцій, цифрових технологій і зарубіжного досвіду. Реалізація запропонованих підходів сприятиме підвищенню ефективності стратегічного управління, зміцненню інституційної стійкості, розвитку кадрового потенціалу та забезпеченню конкурентоспроможності освітнього середовища в умовах динамічних трансформацій. У першому розділі розкрито теоретико-методологічні засади управління розвитком закладу вищої освіти, охарактеризовано ключові наукові підходи до стратегічного управління, проаналізовано понятійно-категоріальний апарат, класифікацію управлінських моделей, а також окреслено напрями трансформації вищої освіти в умовах цифровізації, кадрових викликів і нормативної нестабільності. Подано огляд вітчизняних і зарубіжних концепцій розвитку ЗВО, включно з досвідом країн ЄС, США та Канади щодо використання інструментів освітньої аналітики, автономного врядування та цифрового моніторингу. У другому розділі проведено організаційно-функціональний аналіз системи управління розвитком закладу вищої освіти на прикладі фактичної структури, кадрового потенціалу, освітньої діяльності, цифрової інфраструктури та стратегічних документів Донбаського державного педагогічного університету. Особливу увагу приділено аналізу стану впровадження управлінських інновацій, виявленню суперечностей, бар’єрів і внутрішніх резервів, що впливають на ефективність управлінських рішень у сфері розвитку. У третьому розділі розроблено цілісну модель управління розвитком закладу вищої освіти, орієнтовану на поєднання цифрової аналітики, кадрової активізації, партнерської взаємодії та гнучкої організаційної структури. Запропоновано комплекс управлінських рішень, зокрема: впровадження інтегрованих цифрових платформ, розвиток менторських програм для молодих викладачів, формування системи стратегічного планування на основі зворотного зв’язку та даних. Обґрунтовано очікувані ефекти від реалізації цієї моделі, включно з підвищенням управлінської гнучкості, кадрової стійкості та конкурентоспроможності закладу. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання розробленої моделі управління розвитком в інших закладах вищої освіти України, особливо в тих, що працюють в умовах підвищеної турбулентності, обмежених ресурсів і посилених вимог до якості освітньої діяльності. Запропоновані інструменти можуть стати основою для внутрішніх стратегій розвитку, цифрових реформ і кадрової політики в системі вищої освіти.
Keywords: управління розвитком; заклад вищої освіти; стратегічне планування; цифрова аналітика; кадрова політика; система управління; освітнє середовище; управлінська модель; development management; higher education institution; strategic planning; digital analytics; human resources policy; management system; educational environment; management model