Облік і аудит операцій з трансферного ціноутворення в умовах євроінтеграції - Димарець, Дмитро Олександрович (НУБіП України, 2025)
Кваліфікаційнамагістерськароботаприсвяченадослідженнютеоретичних, нормативно–правовихтаприкладнихаспектіворганізаціїоблікуйаудитуоперацій з трансфертногоціноутвореннявУкраїнівконтекстіпроцесівєвропейської інтеграції.Особливуувагуприділеноаналізупрактикитрансфертного ціноутвореннянаприкладідіяльностікомпаніїТОВ«КЕРНЕЛ–ТРЕЙД». У вступіобґрунтованоактуальністьтеми,визначеномету,завдання,об’єкті предметдослідження,охарактеризованометодидослідженнятаінформаційнубазу. У першомурозділірозкритоекономічнусутністьтрансфертного ціноутворення,йогорольуміжнароднихекономічнихвідносинах,проаналізовано нормативно–правоверегулюванняТЦвУкраїнітакраїнахЄС,атакождосліджено теоретичніпідходидоорганізаціїоблікутааудитутакихоперацій. У другомурозділірозглянутопрактикуфункціонуваннятрансфертного ціноутвореннявУкраїнінаприкладіпідприємстваТОВ"КЕРНЕЛ–ТРЕЙД", проаналізованоособливостіорганізаціїбухгалтерськогооблікуконтрольованих операційтапроведеноаналітичнуоцінкуїхвпливунафінансовірезультати компанії. У третьомурозділірозкритоміжнароднийдосвідаудитуопераційз трансфертногоціноутворення,запропонованометодикуаудиторськоїперевірки ТЦувітчизнянихумовахтаокресленонапрямивдосконаленняаудитувконтексті інтеграціїУкраїнидоєвропейськогоекономічногопростору. У висновкахузагальненорезультатидослідження,сформульованопрактичні рекомендаціїщодовдосконаленняоблікуйаудитуопераційзтрансфертного ціноутворення.
Keywords: трансфертне ціноутворення; контрольовані операції; податкові ризики; євроінтеграція; transfer pricing; controlled operations; tax risks; European integration