Використання GNSS-спостережень для встановлення звя’зку між референцною і глобальною системами координат України - Пилип’юк, Ростислав (ІФНТУНГ, 2025)
У статті розглянуто основні підходи до вивчення фігури Землі та використання моделей для її опису. Пояснено різницю між загальним земним еліпсоїдом та референц-еліпсоїдом, їх значення для геодезичних та картографічних робіт. Зазначено, що глобальним стандартом є система WGS-84, створена на основі GRS-80, проте в Україні при реалізації системи координат УСК-2000 застосовується референц-еліпсоїд Красовського для збереження картографічної сумісності. Окрему увагу приділено системам просторових координат (геодезичним та геоцентричним) і залежності їхніх значень від параметрів вибраного еліпсоїда. Розглянуто роль глобальних навігаційних супутникових систем (GNSS) — GPS, ГЛОНАСС, GALILEO та COMPAS—у визначенні місцеположення точок та створенні геодезичних мереж. Наведено приклад організації перманентних станцій, зокрема роботи станції FRKV, встановленої у 2015 році на кафедрі «Інженерної геодезії» ІФНТУНГ, як елемента глобальної мережі компанії «Leica Geosystems».
Keywords: загальний земний еліпсоїд; референц-еліпсоїд; система координат; перманентна станція; general terrestrial ellipsoid; reference ellipsoid; coordinate system; permanent station