Мовні засоби репрезентації термінології виробництва продуктів м’ясної промисловості в англійській мові - Коваль, Юлія Олександрівна (НУБіП України, 2025)
Актуальність дослідження та ступінь розробленості теми. Сучасна англійська мова є провідним засобом міжнародної комунікації у сфері науки, техніки та виробництва, зокрема у харчовій промисловості. З розвитком технологій м’ясопереробки зростає кількість нових понять, що потребують точного мовного вираження, систематизації та перекладу. Термінологія м’ясної промисловості відіграє важливу роль у забезпеченні взаєморозуміння між фахівцями, у стандартизації виробничих процесів, сертифікації продукції, міжнародній торгівлі та наукових дослідженнях. У зв’язку з цим особливого значення набуває аналіз мовних засобів, які репрезентують галузеві терміни англійської мови. Попри наявність досліджень з теорії терміна та фахової мови, питання репрезентації термінології м’ясної промисловості залишається малодослідженим, що зумовлює актуальність даної роботи. Об’єкт дослідження: англійська термінологія виробництва продуктів м’ясної промисловості. Предмет дослідження: мовні засоби репрезентації термінів м’ясної промисловості в англійській мові. Мета дослідження: виявити, систематизувати та проаналізувати лінгвістичні засоби репрезентації термінології виробництва продуктів м’ясної промисловості в англійській мові. Матеріал дослідження: Матеріалом стали термінологічні одиниці, відібрані з англомовних спеціалізованих словників, наукових статей, технічних інструкцій, довідників із технології м’яса та м’ясопродуктів, а також профільних сайтів міжнародних виробників м’ясної продукції. Методи дослідження. У роботі застосовано методи описового та порівняльного аналізу, компонентного аналізу для розкриття семантичної структури термінів, структурно-морфологічний метод для визначення моделей словотворення, а також метод кількісного підрахунку для систематизації тематичних груп. Наукова новизна одержаних результатів. Уперше здійснено цілісне дослідження мовних засобів репрезентації термінології м’ясної промисловості в англійській мові. Визначено структурно-семантичні типи термінів, з’ясовано специфіку словотворчих моделей та шляхи перекладу термінів українською мовою. Сформовано узагальнену модель терміносистеми м’ясної промисловості як окремого підсектора харчової галузі. Практичне значення дослідження. Результати можуть бути використані у викладанні курсів зі спеціальної лексикології, термінознавства, перекладознавства, а також у практиці перекладу технічних текстів. Матеріали дослідження можуть стати базою для укладання двомовного галузевого словника або довідника з термінології м’ясної промисловості. Структура роботи. Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. У першому розділі розглянуто теоретичні основи дослідження галузевої термінології. У другому розділі здійснено структурно-семантичний аналіз термінів м’ясної промисловості. У третьому розділі висвітлено особливості перекладу та функціонування англомовних термінів у сучасному українському мовному просторі.
Keywords: мовознавство; терміни; лінгвістичні характеристики; м’ясна промисловість; linguistics; terminology; linguistic characteristics; meat industry