Розроблення елементів системи екологічного менеджменту згідно вимог ДСТУ ISO 14001 в умовах підприємства - Черкіс, Євген Сергійович (НУБіП України, 2025)
Кількість сторінок – 89, таблиць – 10, рисунків – 6, додатків – 1, кількість літературних джерел – 42. Мета – керуючись проведеним аналізом вимог нормативних документів до системи екологічного менеджменту та станом природоохоронної діяльності підприємства, розробити елементи системи екологічного менеджменту в умовах ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат». Був проаналізований життєвий цикл продукту, а саме – сметани «Біла Лінія». Серед розглянутих стадій життєвого циклу сметани «Біла Лінія» виробництво продукту не чинить потужного впливу на навколишнє середовище, однак, має місце зміна клімату, закислення і евтрофікація. За результатами роботи було визначено екологічні аспекти діяльності підприємства та проведено ідентифікацію суттєвих екологічних аспектів, та розроблено заходи управління даними аспектами. Проведені дослідження дозволили зробити висновок, що в ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат» актуально та доцільно впровадити розробленні елементи системи екологічного керування, відповідно вимог стандарту ДСТУ ISO 14001:2015.
Keywords: виробництво молочної продукції; екологічний аспект; життєвий цикил продукції; скиди; викиди; біорізноманіття; dairy production; environmental aspect; product life cycle; discharges; emissions; biodiversity