Оцінка впливу антропогенного навантаження на ліси філії «Київське лісове господарство» ДП «Ліси України» - Гусєв, Андрій Олександрович (My University, 2024)
Магістерська робота на тему «Оцінка впливу антропогенного навантаження на ліси філії Київське лісове господарство ДП «Ліси України»» підготовлена відповідно до діючих нормативно-правових вимог щодо написання магістерських робіт. Магістерська робота містить 72 сторінки набраного на комп’ютері тексту у форматі MS Word. За своєю структурою складається із передмови, розділу огляду літератури, методичного розділу та аналітичного, а також висновків і переліку використаних літературних джерел й інтернет ресурсів у кількості 52 одиниці, у тому числі 4 із яких латиницею та має 10 таблиць і 20 рисунків. Мета роботи полягала у ґрунтовному аналізі даних щодо чисельності основних копитних тварин Полісся Київської області за роки до початку воєнних дій і впродовж років ведення війни. За результатами проведення досліджень встановлено, що динаміка копитних тварин в аналізованих мисливських господарствах до початку повномасштабного вторгнення була позитивною по таким видам ратичних, як лосі, олені та козулі. Натомість динаміка чисельності із кабанами дикими була спорадичною і зменшилося поголів’я тварин станом на 2015-2018 роки, а потім почалося знову відновлення популяції цих видів. За роки війни 2022-2024 стабілізувалася ситуація із досліджуваними даними видами тварин, причиною цьому посприяло уведення воєнного стану в Україні та заборона на здійснення мисливської діяльності. Ці фактори вплинули на відтворення популяцій лосів, оленів, козуль і кабанів диких і часткове зростання їх чисельності у межах 7-11%.
Keywords: копитні тварини; мисливські угіддя; полювання; біотехнічні споруд; мінування територій; відновлення популяції фауни; кормова база; ungulates; hunting grounds; hunting; biotechnical structures; mining; restoration of fauna; fodder base