Модель управління соціальними послугами в умовах цифрової трансформації - Страп, Роман Васильович (My University, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота на тему «Модель управління соціальними послугами в умовах цифрової трансформації» складається з 78 сторінок друкованого тексту, 7 рисунків, 1 додатку. Перелік використаних джерел налічує 65 найменувань. Мета дослідження: науково обґрунтувати та експериментально розробити програму управління соціальними послугами в умовах цифрової трансформації. Завдання дослідження: 1. Сутність понять «цифрові трансформації», «соціальні послуги», «модель». 2. Дослідити вплив цифрової трансформації на систему надання соціальних послуг. 3. Здійснити оцінку можливості використання інформаційних систем, електронного врядування та автоматизованої аналітики в управлінні соціальними послугами. 4. Розробити та експериментально перевірити програму управління соціальними послугами в умовах цифрової трансформації. Перший розділ, «Теоретичні основи управління соціальними послугами в умовах цифрової трансформації», присвячений аналізу сучасного стану надання соціальних послуг, визначенню їх сутності, принципів і функцій. Окрему увагу приділено впливу цифровізації на зміну підходів до управління у соціальній сфері, а також розгляду нормативно-правових основ цифрової трансформації в Україні. Другий розділ, «Цифрові технології в управлінні соціальними послугами», містить аналіз сучасних цифрових рішень, що використовуються в системі соціального захисту. Розглянуто практику застосування інформаційних платформ, електронного документообігу, автоматизованих систем моніторингу та електронного врядування. У розділі також описується авторська програма цифрового управління соціальними послугами, розроблена для підвищення їх якості та оперативності. Третій розділ, «Дослідження впровадження цифрових технологій в системі соціальних послуг», присвячений опису емпіричного дослідження: методи, вибірка, аналіз результатів. Наведено оцінку ефективності впровадження запропонованої моделі, проаналізовано зворотний зв’язок від працівників.
Keywords: соціальні послуги; цифрова трансформація; управління; інформаційні системи; електронне врядування; соціальний захист; цифрові платформи; social services; digital transformation; management; information systems; e-government; social protection; digital platforms