Особливості розвитку хвороб фундуку - Коваленко, Вероніка Олександрівна (НУБіП України, 2025)
До недавнього часу вирощування фундука залишалося переважно на аматорському рівні, і лише за останні п’ять років з’явилися великі промислові насадження. Проте з розширенням плантацій і введенням високопродуктивних сортів зростає ризик поширення основних хвороб, тож до потенційних загроз варто готуватися завчасно. Серед хвороб варто відзначити борошнисту росу, а також плямистість листя і плодову гниль. Ознайомившись з дослідженнями вітчизняних та світових науковців і за власними спостереженнями були визначені основні хвороби та ідентифіковані їх збудники на фундуку, вивчені їх біологічні особливості. Зі збільшенням площ під фундуком зростає і кількість хвороб, що шкодять молодим пагонам і плодам. Зараз видовий склад збудників хвороб все ще недостатньо досліджено в Україні, що зумовило проведення спеціальних досліджень у насадженнях сортів фундуку виведених на базі Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України. Мета цих досліджень полягала в моніторингу поширення хвороб на фундуку. Для досягнення цієї мети було вивчено особливості росту та плодоношення сортів фундука, залежність їхнього росту та продуктивності від погодних факторів і шкідливості, проведено моніторинг хвороб на плантаціях фундука та розроблено систему захисту для обмеження їх поширення
Keywords: хвороби фундуку; технологія захисту фундука від хвороб; стійкість сортів фундука до грибних хвороб; hazelnut diseases; technology for protecting hazelnuts from diseases; resistance of hazelnut varieties to fungal diseases