Біотехніка відтворення щуки (Esox lucius L.) у ставах ННВЛ рибництва ВСП НУБіП України - Кудінов, Антон Георгійович (НУБіП України, 2025)
Магістерська робота викладена на 76 сторінках компютерного тексту і складається із вступу, огляду літератури, матеріалів і методів досліджень, результатів власних досліджень, економічно-розрахункової частини, висновків та списку використаної літератури. Робота включає 6 таблиць та 7 рисунків. Метою роботи було обґрунтувати біотехнічні та технологічні умови ефективного відтворення щуки (Esox lucius L.) у напівзамкненій системі водозабезпечення та оцінити їх практичну реалізацію на прикладі ННВЛ рибництва ВСП НУБіП України. Аналізуючи роботу встановлено, що штучне відтворення виду є одним із найперспективніших напрямів розвитку сучасної аквакультури України, оскільки поєднує високу рентабельність виробництва з важливим екологічним ефектом — збереженням і відновленням природних популяцій щуки. На прикладі ННВЛ рибництва ВСП НУБіП України доведено, що підтримання температури на рівні 10–11 °C, концентрації кисню 7–8 мг/л та помірної проточності води дозволяє досягати рівня вилуплення личинок понад 88–90 %. Це свідчить про високу технологічну ефективність господарства та оптимальність використаних біотехнічних прийомів. У цілому, підготовка плідників у напівзамкненій системі водозабезпечення дозволяє поєднати природні біологічні ритми з технологічними можливостями сучасної аквакультури. Контрольований фотоперіод, стабільна температура, збалансоване годування й застосування гормональної стимуляції створюють оптимальні умови для отримання високоякісної ікри та забезпечують можливість цілорічного відтворення щуки. Саме така біотехнологічна стратегія робить процес керованим, передбачуваним і ефективним як у науковому, так і в господарському аспекті.
Keywords: плідники; щука; біотехніка; напівзамкнена система; аквакультура; broodstock; pike; biotechnology; semi-closed system; aquaculture