Перспективи вирощування великоротого окуня (Micropterus salmoides, Lacеpеde, 1802) в аквакультурі України - Ярченя, Богдан Валентинович (My University, 2025)
Кваліфікаційна бакалаврська робота виконана на актуальну та перспективну для аквакультури тему: «Перспективи вирощування великоротого окуня (Micropterus salmoides, Lacеpеde, 1802) в аквакультурі України». Представлена робота включає: вступ, основну частину з 4 розділів, висновки та літературні джерела. Дипломна робота містить 10 рисунків та 2 таблиці. Список використаної літератури налічує 45 джерел інформації вітчизняного та іноземного видавництва. Об’єм дипломної роботи – 55 сторінок. Актуальність теми. В умовах пошуку нових об’єктів для інтенсифікації аквакультури в Україні, великоротий окунь (Micropterus salmoides) вирізняється високим потенціалом завдяки швидкому росту, невибагливості до корму та високій харчовій цінності. Його використання може стати ефективним інструментом підвищення рибопродуктивності господарств, а також розвитку спортивного рибальства. Мета досліджень: Обґрунтування та оцінка перспектив розведення великоротого окуня (Micropterus salmoides) в умовах аквакультури України шляхом вивчення його біологічних особливостей, технологічних аспектів вирощування, умов утримання, годівлі та розмноження, а також визначення можливостей адаптації цього виду до кліматичних і виробничих умов різних регіонів України. Об’єкт дослідження: великоротий окунь (Micropterus salmoides, Lacеpеde) в аквакультурі України. Методи досліджень: теоретичні – аналіз літературних джерел; систематизація, порівняння та узагальнення даних. Завдання досліджень: 1. Вивчення біологічних особливостей великоротого окуня на основі аналізу літературних даних. 2. Аналіз адаптаційних можливостей великоротого окуня до природних умов України. 3. Оцінка господарської доцільності розведення великоротого окуня. 4. Вивчення на аналіз оптимальних технологічних рішень щодо вирощування, формування маточного поголів’я, організації нересту, годівлі та зимівлі. 5. Аналіз екологічних ризиків інтродукції та перспективи комерційного використання цього виду в умовах полікультури та спортивного рибальства. Практичне значення одержаних результатів. Полягає в систематизації загальної інформації щодо біологічних та господарських особливостей великоротого окуня, оцінки умов його вирощування в різних типах рибогосподарських систем та обгрунтуванні перспектив впровадження великоротого окуня як нового перспективного об’єкта у вітчизняну аквакультуру. Подана інформація може використовуватися зацікавленими особами для провадження великоротого окуня у вирощування як в моно так і в полікультурі рибних господарств України.
Keywords: великоротий окунь; аквакультура; ставкове рибництво; ремонтно-маточне стадо; індукований нерест; канібалізм; годівля; полікультура; інтродукція; товарна продукція; рибогосподарські системи; large-mouthed bass; aquaculture; pond fish farming; broodstock; induced spawning; cannibalism; feeding; polyculture; introduction; commercial production; fish farming systems