Оцінка якості води річки Случ за впливу ТОВ «Старокостянтинівцукор» - Остапюк, Уляна Володимирівна (НУБіП України, 2025)
Метою магістерської роботи є оцінка поточного стану якості води річки Случ та визначити ступінь впливу діяльності ТОВ «Старокостянтинівцукор» на її екологічний стан. Актуальність роботи зумовлена необхідністю оцінки антропогенного навантаження від великих промислових об’єктів на водні екосистеми. Дослідження екологічного стану річки в зоні потенційного впливу ТОВ «Старокостянтинівцукор» дає змогу встановити ступінь змін, зумовлених виробничою діяльністю, оцінити відповідність показників якості води гранично допустимим нормативам і визначити основні екологічні ризики. Якість поверхневих вод має вирішальне значення як для населення, так і для екосистем. Поверхневі води є надзвичайно цінним природним ресурсом. Вони слугують основним джерелом питної води, використовуються для господарсько-побутових, рибогосподарських, рекреаційних, а також промислових потреб. Вода, забруднена токсинами, хімічними речовинами, загрожує здоров’ю людини, може викликати отруєння, стати причиною хвороб та довгострокових проблем зі здоровʼям. Що ж до впливу якості поверхневих вод на екосистему, то можна сміливо сказати, що її якість є фундаментальною умовою існування живого. Вода є середовищем існування для водних організмів, а також підтримує водозалежні екосистеми. Забруднення води, зміна її температури або хімічного складу призводить до втрати біорізноманіття, деградації середовищ існування та порушення функціонування екосистемних послуг.
Keywords: екологічний стан вод річки Случ; антропогенне навантаження від великих промислових об’єктів; біологічні показники якості води; ecological state of the Sluch River waters; anthropogenic load from large industrial facilities; biological indicators of water quality