Оцінка ґрунтових умов і продуктивність сумісних посівів за застосування різних елементів технологій вирощування - Танасюк, Станіслав Миколайович (My University, 2024)
В магістерській роботу досліджено вплив різних варіантів удобрення на урожайність сумісних бобових із зерновими посівів (3-х компонентної сумішки) як важливого компоненту екологічної інтенсифікації для сприяння сталому розвитку сільського господарства, оскільки їх міжвидове поєднання веде до кращого використання ресурсів і вищої стабільності врожаю, ніж монокультури. Встановлено, що для формування найвищої продуктивності ячменно-горохової- бобової сумішки і покращення азотного режиму грунту рекомендовано висівати сумішку з нормою висіву 144:34:24 шт/м2 та застосування компосту за нормою азоту (N50) або N25 компост+N25 аміачна селітра, що призведе до формування найвищої урожайності сумішки 6,57 т/га. Варіанти удобрення мали суттєвий вплив на урожайність кожного компоненту суміші та продуктивність сумішки. В умовах 2024 року застосування вермикомпосту призвело до зменшення продуктивності сумішки несуттєво порівняно з контролем, а порівняно з компостом на 1,24 т/га.
Keywords: ґрунтові умови; продуктивність; сумісний посів; технологія вирощування; soil conditions; productivity; joint sowing; cultivation technology; bodenbedingungen; produktivität; kompatible aussaat; anbautechnik