Програмне забезпечення оптимізації ігрових об'єктів в Unreal Engine 5 - Тарасенко, Р. Ю. (My University, 2024)
Сучасна ігрова індустрія є однією з найбільш динамічно розвиваючихся галузей інформаційних технологій. Завдяки швидкому прогресу обчислювальної техніки та зростаючим очікуванням користувачів, розробка відеоігор перетворилася на складний процес, що вимагає застосування передових технологій і методологій. Одним із ключових викликів у цьому контексті є забезпечення продуктивності та ефективності ігрового контенту, особливо у середовищах, де використовується високополігональна 3D-графіка, складні анімації та інші ресурсоємні елементи. Оптимізація ігрових об’єктів є критично важливою складовою розробки ігор, адже дозволяє забезпечити плавний ігровий процес навіть на пристроях із обмеженими апаратними ресурсами. Це питання набуває особливої актуальності у світлі сучасних тенденцій до підвищення якості графіки та інтерактивності ігор. Невиконання оптимізаційних завдань може призводити до затримок у рендерингу, низького рівня FPS (Frames Per Second), тривалого часу завантаження та зниження загальної якості геймплейного досвіду. У сучасних умовах розвитку ігрової індустрії оптимізація ігрових об’єктів стає важливим аспектом забезпечення високої продуктивності графіки та плавного ігрового процесу. Це особливо актуально для складних 3D-сцен, які вимагають великого обсягу обчислень та значних апаратних ресурсів. Програмне забезпечення, орієнтоване на оптимізацію ігрових об’єктів, дозволяє зменшити навантаження на систему, забезпечити стабільність роботи рушія та покращити загальний користувацький досвід. Unreal Engine 5, як один із провідних рушіїв у сфері розробки ігор, пропонує широкий спектр інструментів для досягнення цієї мети, серед яких LOD, Texture Compression, механізми стиснення текстур та об’єктно-орієнтоване моделювання. Предметом даного дослідження є аналіз існуючих рішень та інструментів оптимізації, доступних у Unreal Engine 5, а також їхній вплив на продуктивність ігрових сцен. У рамках роботи досліджуються методи зменшення обчислювального навантаження через управління текстурами, геометрією об’єктів та аналітичними процесами на основі технологій OLAP і Data Mining. Особлива увага приділяється виявленню ефективних підходів для оптимізації ігрових ресурсів із урахуванням специфіки використання даних у реальному часі. Об’єктом дослідження є програмні рішення та технології, які забезпечують оптимізацію ігрових об’єктів та покращення продуктивності рушія Unreal Engine 5. Дослідження включає аналіз функціональності таких інструментів, як OLAP для аналітики ігрових даних та алгоритмів Data Mining, які дозволяють структурувати й оптимізувати ігрові сцени на основі великих обсягів даних. Мета роботи полягає в дослідженні, аналізі та впровадженні ефективних методів оптимізації, які забезпечують максимальну продуктивність ігрових проєктів. Це досягається шляхом інтеграції сучасних алгоритмів аналізу даних і інструментів оптимізації в робочі процеси розробки ігор.
Keywords: інформаційні технології; ігрові об’єкти; ігрова індустрія; ресурсоємні елементи; information technology; ob’okti; Igrove Industry; resource elements