Проект птахопереробного цеху продуктивністю 18 т м’яса птиці за зміну - Фролова, Інна Андріївна (НУБіП України, 2025)
Проектування такого підприємства з продуктивністю 17,8 тонн м’яса птиці за зміну передбачає врахування найновіших досягнень у галузі переробки м’яса птиці, застосування ефективних інженерних рішень, оптимізацію технологічних процесів та відповідність жорстким міжнародним стандартам якості та безпеки харчових продуктів. В дипломному проекті бакалавра розроблено комплексний проект птахопереробного цеху, що забезпечить високу ефективність виробництва, мінімізацію втрат, екологічну безпеку та економічну доцільність функціонування. Результати проекту стануть основою для подальшої практичної реалізації та сприятимуть розвитку вітчизняної м’ясопереробної галузі. В дипломному проекті наведено і виконано основні технологічні розрахунки при проектуванні птахокомбінату продуктивністю 17,8 т. м’яса птиці за зміну. Пояснювальна записка складається з 3 розділів, викладена на 46 сторінках друкованого тексту, містить 16 таблиць, 1 рисунку, список літератури налічує 17 літературних джерел. Графічна частина складається з 4 креслень. Проект охоплює всі етапи виробничого циклу – від приймання живої птиці до пакування готової продукції. В дипломному проекті бакалавра розглянуті питання вибору асортименту, технології забою і первинної переробки птиці, розрахунків сировини і продуктів забою, визначення виробничих площ, їх компонування та розрахунок енерговитрат, а також вибрана оптимальна апаратурно-технологічна лінія забою курчат-бройлерів. Було здійснено аналіз вихідних даних, вибір асортименту продукції, який найбільше підходить для підприємства даної потужності, проведена розрахункова робота з ними і було обрано найдоцільніше компонування приміщення.
Keywords: птиця; м'ясо; проектування; перо; тушка; птахокомбінат; poultry; meat; design; feather; carcass; poultry farm