Розробка технологічного процесу, стенда та пристосувань для відновлення бортових редукторів трактора ХТЗ-181 в умовах ремонтної майстерні Вільшанського РТП Черкаської області - Підвисоцький, Вадим Олександрович (My University, 2025)
Ремонт машин - це комплекс організаційно-технічних заходів, що виконуються з метою усунення несправностей та відновлення працездатності машини. Ремонт тракторів поділяють на поточний та капітальний. Поточний ремонт передбачає часткове розбирання машини та усунення несправностей, що виникли в процесі експлуатації, або заміну окремих деталей та вузлів (крім базових) новими або заздалегідь відремонтованими. Наприклад, при поточному ремонті частково розбирають основний двигун; притирають клапани, очищають від нагару головку блоку циліндрів та днища поршнів; очищають систему мастила та охолодження; регулюють паливну апаратуру і т. п. Поточний ремонт машини повинен гарантувати її працездатність до наступного планового ремонту. При капітальному ремонті машину повністю розбирають, проводять відновлення всіх деталей і сполучень відповідно до технічних умов. При капітальному ремонті також обкатують, випробовують, фарбують, регулюють основні агрегати та машину загалом. Капітальний ремонт складних машин виконується, як правило, на ремонтних заводах. Крім поточного та капітального ремонтів поза системою ППР можуть виконуватися аварійний або відновлювальний ремонт. Крім того, може проводитися неплановий ремонт з метою усунення наслідків аварійних відмов чи подій. Він призначається без попереднього встановлення термінів. Кількість, періодичність та послідовність виконання ремонтів та технічних обслуговувань регламентуються структурою ремонтного циклу для даної машини. Науково обґрунтовані практичні рекомендації щодо організації технічного обслуговування та ремонту машин розробляються провідними науково-дослідними та проектно-конструкторськими інститутами. ППР передбачає розробку та здійснення організації технічних заходів для машинного парку, зокрема річного календарного плану-графіка ремонтів та технічних обслуговування Виконання в повному обсязі всіх видів робіт ППР, дотримання умов та режимів технічної експлуатації машин дозволяють збільшити термін служби та знизити витрати на ремонти та технічні обслуговування. Організаційні методи ремонту машин. Існують наступні методи організації ремонту тракторів: знеособлений, незнеособлений, агрегатний, потоковий та ін. При знеособленому ремонті не зберігається належність відновлюваних складових частин до певного екземпляра машини. При незнеособленому ремонті зберігається належність частин машини, що відновлюються, цьому ж її екземпляру. Наприклад, відремонтований двигун обов’язково встановлюють на ту саму машину. Агрегатний метод - це знеособлений ремонт, при якому несправні агрегати замінюються новими або заздалегідь відремонтованими. Незнеособлений, або, як його називали, індивідуальний, метод ремонту машин застосовується тільки в ремонтно-механічних майстернях при одиничному та дрібносерійному виробництвах. Тривалість ремонту машин цим методом значна, оскільки складання вузлів і агрегатів затримується відновленням їх деталей, а складання машини - ремонтом окремих її агрегатів. Ефективність агрегатного методу ремонту у тому, що значно скорочується час простою машини у ремонті; цей час витрачається тільки на зняття, встановлення агрегатів та підготовчо-заключні процеси. Поточний метод ремонту характеризується організацією роботи спеціалізованих робочих місцях чи потокових лініях. Він застосовується в умовах великосерійного та масового виробництв. В умовах одиничного виробництва застосовується так званий метод ремонту експлуатуючою організацією. Він характеризується організацією операцій на універсальних робочих місцях. Поняття про виробничий та технологічний процеси у ремонтному виробництві Під виробничим процесом ремонту машини мають на увазі сукупність виконуваних у певній послідовності робіт із відновлення придатності машини. Під технологічним процесом мають на увазі ту частину виробничого процесу, протягом якої відбувається кількісна або якісна зміна об’єкта, що ремонтується, або його елементів, наприклад, відновлення зношених деталей, складання вузлів, агрегатів, машини та ін. У виробничий процес ремонту, крім основних (технологічних) процесів, входять також допоміжні роботи, які не призводять до зміни стану об’єкта, що ремонтується: доставка машини в ремонт, контроль якості ремонту, сортування деталей і т. п. Виробничий процес капітального ремонту будівельних та дорожніх машин складається з наступних основних елементів: приймання машини в ремонт; зовнішнє очищення та миття машини; розбирання машини на агрегати та вузли; очищення, миття агрегатів, вузлів та деталей; дефектація деталей; відновлення зношених деталей; комплектування сполучень та вузлів; збирання вузлів та агрегатів; обкатка, випробування, регулювання та фарбування агрегатів та вузлів; загальне складання, обкатка, випробування, регулювання та фарбування машини; здавання відремонтованої машини. Якщо кінцевим продуктом ремонтного виробництва є машина, а агрегат (наприклад, двигун), то загальна схема виробничого процесу його ремонту аналогічна. Особливістю структури виробничого процесу в ремонтному виробництві, в порівнянні з машинобудуванням, є наявність специфічних елементів: зовнішньої очистки та миття; розбирання машин, агрегатів і вузлів; відновлення зношених деталей та ін. Відремонтована машина за кількістю конструктивних елементів (іноді і за номенклатурою) може відрізнятись від нової, оскільки при ремонті для компенсації зносу застосовують додаткові прокладки, шайби та інші компенсатори.
Keywords: бортовий редуктор; використання стенду; відновлення картера; випресовування та запресовування підшипників; side gearbox; use of a test bench; crankcase restoration; pressing out and pressing in bearings