Формування інвестиційної привабливості підприємства - Мусійчук, Дар’я Анатоліївна (My University, 2024)
Актуальність теми. В сучасних умовах значна кількість підприємств зіштовхується із такою проблемою як нестача фінансових ресурсів для впровадження інвестиційних проектів, тому промислові підприємства потребують залучення коштів інвесторів. У зв’язку із цим, промислові підприємства мають регулярно оцінювати власний рівень інвестиційної привабливості. Інвестиції являються двигуном та основним важелем для розвитку та розширення підприємств. Гостра конкуренція та обмеженість інвестиційних ресурсів спонукає інвесторів до ретельного вибору суб’єкта господарювання щодо вкладання коштів для забезпечення їх раціонального використання та отримання кращого результату. Теоретичні проблеми забезпечення інвестиційної привабливості підприємств як основного чинника залучення ресурсів для здійснення інвестиційної діяльності розглядаються в працях провідних іноземних та вітчизняних вчених, таких як Дж. Кейнс, І. Фішер, Г. Александер, Д. Бейлі, Л. Гітман, М. Джонк, У. Шарп, І.О. Бланк, Л.М. Борщ, Н.І. Лахметкіна, Т.В. Майорова, А.А. Пересада, А.М. Поручник, Н.А. Русак, В.А. Русак, Н.О. Татаренко та інші. Фундаментальні та прикладні питання аналізу інвестиційної привабливості підприємств та оцінки ефективності інвестицій вивчали у своїх працях вітчизняні науковці: К.С. Берестовий, Н.Ю. Брюховецька, О.І. Гуторов, С.О. Гуткевич, П.А. Лайко, Н.С. Макарій, Г.М. Підлісецький, В.П. Савчук, О.В. Хасанова та ін. Метою роботи є теоретико - методичне обґрунтування наукових засад та розробка практичних рекомендацій щодо підвищення інвестиційної привабливості підприємства ТОВ «АЛЕАНА». Для досягнення поставленої мети у роботі, необхідно виконати такі завдання: 1. Дослідити теоретичні основи аналізу інвестиційної привабливості підприємства. 2. Визначити основні методи аналізу інвестиційної привабливості підприємства. 3. Провести організаційно-економічну характеристику ТОВ «АЛЕАНА». 4. Дати оцінку фінансово-економічному стану ТОВ «АЛЕАНА». 5. Провести аналіз інвестиційної привабливості ТОВ «АЛЕАНА». 6. Запропонувати напрямки підвищення інвестиційної привабливості ТОВ «АЛЕАНА» та оцінити ефективність запропонованих заходів. Об’єктом дослідження є процеси організації інвестиційного діяльності підприємства. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних та практичних засад щодо процесу підвищення інвестиційної привабливості ТОВ «АЛЕАНА». Методи дослідження. Для вирішення поставлених у роботі завдань використані різноманітні загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема, деталізації, порівняння, абсолютних та відносних величин, рядів динаміки та економіко-математичного моделювання, табличний і графічний методи. Практичне значення одержаних результатів. Розроблені в результаті дослідження теоретичні положення та практичні рекомендації можуть бути використані в діяльності промислових підприємств України. Структура роботи: робота складається з вступу, трьох розділів, восьми підрозділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Список використаних джерел включає 37 найменувань. Результати роботи можуть бути використані у практичній діяльності досліджуваного підприємства - ТОВ «АЛЕАНА»; м. Обухів, Київської області.
Keywords: підприємство; інвестиційна привабливість; конкуренція; enterprise; investment attractiveness; competition; unternehmen; investitionsattraktivität; wettbewerb