Безпошукова адаптивна система - Деркач, Олексій; Дудник, Алла (НУБіП України, 2023)
Представлено дослідження та вдосконалення комп’ютерно-інтегрованої системи керування температурою у камері охолодження напівфабрикатів. Основною метою дослідження є підвищення точності та стабільності процесу керування температурою, а також зменшення витрат та підвищення загальної ефективності виробництва. У результаті досліджень розроблено інноваційні підходи до вдосконалення системи, включаючи використання безпошукових алгоритмів, адаптивність до змінних умов, систему навчання та автоматичне переключення режимів. Отримані результати свідчать про покращення якості керування температурою та забезпечують економічну доцільність впровадження запропонованих вдосконалень. Дане дослідження відкриває перспективи для подальших розвитків у сфері автоматизації камер охолодження, сприяючи підвищенню ефективності виробництва та покращенню умов зберігання продукції харчової промисловості. Досліджено та розроблено безпошукову адаптивну систему комп’ютерно-інтегрованого керування температурою у камері охолодження напівфабрикатів. Ця система представляє інноваційний підхід до автоматизації процесів зберігання та виробництва харчових продуктів. Основні особливості системи включають в себе використання безпошукових алгоритмів для ефективного регулювання температури, адаптивність до змінних умов навколишнього середовища, систему навчання, яка дозволяє системі оптимізувати параметри на основі динаміки виробничого процесу, та автоматичне переключення режимів з урахуванням зовнішніх факторів. Використання такої системи сприяє підвищенню ефективності виробництва, зменшенню витрат енергії та забезпеченню стабільності температурного режиму в камері охолодження, що, в кінцевому підсумку, позитивно впливає на якість та тривалість зберігання напівфабрикатів.
Keywords: температура; адаптивна система; керування; імітаційні моделі; temperature; adaptive system; control; simulation models