Хронологічний розвиток ребристого тритона в штучних умовах - Поліщук, В. І. (My University, 2024)
Робота присвячена дослідженню особливостей утримання та розмноження в штучних умовах Іспанського тритона Pleurodeles – привабливої амфібії родом із Піренейського півострова. Для збереження водного тваринного світу важливе значення має розмноження тварин у штучних умовах. Саме це забезпечує тривале збереження генофонду. Акваріумістика - рід занять, який полягає в моделюванні екосистеми в замкнутому штучному водоймищі. В перекладі з німецької на українську мову «Aquaraum» — «аквараум» означає «аква» — вода, «раум» — приміщення. Наразі акваріуми стали невід’ємною частиною інтер’єру не лише в квартирах, а й в офісах, ресторанах, лікарнях та навчальних закладах. В загальному комплексі екологічних проблем акваріумістика займає своє скромне, але не мало важливе місце. Акваріум зближує людину з живою природою, надає можливість пізнання багатьох закономірностей в природі, формує в людині повагу, любов та бережливе відношення до всього живого. Любителі водяних тварин в усьому світі утримують не лише рибок і ракоподібних. Досить широкого розповсюдження набули і земноводні, незвичні тварини, до яких можна віднести і тритонів. Саме ці земноводні і являються мешканцями акваріумів багатьох любителів водяних тварин. Велику зацікавленість щодо утримання екзотичних тварин в штучних умовах викликав екзотичний і цікавий вихованець Іспанський тритон.
Keywords: акваріумістика; земноводні; тритон іспанський; aquarium science; amphibians; Spanish newt