Удосконалення ресурсозберігаючої технології нанесення покриттів елементів паливної системи двигунів зернозбиральних комбайнів - Мотрич, Богдан Михайлович (НУБіП України, 2025)
Економічність, безвідмовність, довговічність роботи дизелів у значній мірі залежить від технічного стану паливної апаратури, важливим елементом якої є плунжерні пари. Основні параметри процесу нагнітання палива, а саме: тривалість подачі палива за цикл, швидкість наростання тиску палива й максимальний тиск змінюються в процесі експлуатації в результаті зношування прецизійних поверхонь плунжерних пар. Зараз оцінку технічного стану плунжерних пар паливної апаратури дизелів в основному роблять по статичній гідравлічній щільності. Цей метод прийнятний для знову виготовлених плунжерних пар, а в ремонтному виробництві застосовуються пари з різним ступенем зношування. У результаті, при дефектації не обґрунтовано вибраковуються плунжерні пари, що мають досить великий залишковий ресурс. Динамічні методи випробування плунжерних пар, ґрунтуючись на реальному процесі роботи паливного насоса, дозволяють одержати об’єктивну оцінку технічного стану плунжерних пар, що має безпосередній зв’язок зі зміною циклової подачі палива, що дозволить найбільш повно використовувати ресурс плунжерних пар. Предмет дослідження є процеси та методи підвищення довговічності, надійності та ефективності роботи елементів паливної системи двигунів шляхом застосування інноваційних покриттів, які дозволяють зменшити витрати матеріалів та енергії на їх виробництво та експлуатацію.
Keywords: плунжерна пара; надплунжерний простів; паливна апаратура; гідравлічна щільність плунжерних пар; plunger pair; above-plunger space; fuel equipment; fuel equipment