Рекламні технології суб’єкта готельно-ресторанного бізнесу - Кульчицький, Артем Русланович (НУБіП України, 2025)
Реклама в готельно-ресторанному бізнесі (далі – HoReCa) є показовим явищем сучасного комунікативного простору, вона становить собою важливу сферу дiяльностi, входить у життя сучасної людини-споживача, перебираючи на себе функції чинника, який не лише значною мірою визначає економічну сферу життя суспільства, а також відбиває i формує масову свідомість i культуру. З погляду на це реклама повинна бути багаторівнева вивчена й усвідомлена. У сучасних дослідженнях реклами переважають економічний, психологічний, лінгвістичний ракурси її вивчення. І на сьогодні феномен реклами повинен бути й об’єктом зацікавлень в HoReCa, усвідомлюючись, як одна зi сфер масової комунікації. Досвід реклами в певній мірі залежить вiд правильного використання відповідних форм і засобів впливу на споживaчa, що в свою чергу вимaгaє від керівників готельно-рестораннi підприємства ґрунтовних знань сучасного рекламного процeсу, особливостeй рeклами в бізнесі, планування рекламної діяльності, вибору засобів розповсюдження. Сучасний HoReCa функціонує в умовах високої конкуренції та постійних змін, що вимагає від суб’єктів господарювання впровадження ефективних маркетингових інструментів для залучення та утримання клієнтів. Рекламні технології, зокрема, стали ключовим чинником успiху, адже вони формують імідж закладу, інформують споживачів про його унiкальні переваги та стимулюють попит. В умoвах цифрoвoї трансформації та зміни споживчих переваг, що відбулися, зокрема, через пандемію та воєнні дії в Україні, актуальність дослідження рекламних технологій у сфері HoReCa значно зростає. Їх вивчення дозволяє не лише адаптуватися до нових викликів, а й розробити інновацiйні пiдходи, спрямовані на підвищення ефективності дiяльності підприємств [5 с. 257]. За допомогою реклами готельно-ресторанні підприємства освоюють нові ринки збуту. Будучи засобом конкурентної боротьби, реклама загострює її, що сприяє підвищенню якості обслуговування в HoReCa. Реклама забезпечує можливість збільшення об’ємів продажiв. Масштабний збут послуг в HoReCa означає для підприємства зростання доходів, гiдну оплату праці персоналу, сприятливий морально-психологiчний клімат в колективі, стабільність і упевненість в майбутньому. Особливого значення реклама набуває в умовах розвитку інформаційного суспільства. Вона стає унікальним інструментом маркетингу, що встановлює, підтримує і розвиває комунікації між HoReCa і споживачами, посередниками, виробниками послуг для HoReCa, контактними аудиторіями, державними організаціями. За допомогою реклами підтримується зворотний зв’язок з ринком. Це дозволяє контролювати просування послуг в HoReCa, створювати і закріплювати у споживачiв стійку систему переваг, вносити корективи до збутової діяльності. Рекламні технології виступають не лише інструментом інформування споживачів, а й важливим елементом формування позитивного іміджу та лояльності клієнтів. З огляду на особливості HoReCa, успіх рекламної кампанії залежить від поєднання креативних ідей, правильного вибору каналів комунікації та врахування психологічних чинників впливу на цільову аудиторію. Актуальність мого дослідження зумовлена необхідністю пошуку ефективних методів просування послуг у готельно-ресторанній сфері, здатних не лише привернути увагу потенційних клiєнтів, а й утримати їх у довгостроковій перспективі. Це особливо важливо для підприємств, що працюють в умовах нестабільної економічної ситуацiї та змін у поведінці споживачів. У сучасних умовах глобалізації, високої конкуренції та стрімкої цифрової трансформації ринку, сфера HoReCa зіткнулася з необхідністю радикальної перебудови своїх комунікаційних та маркетингових стратегій. Послуги HoReCa характеризуються нематеріальністю, невіддільністю від джерела та мінливістю якості, що робить рекламу не просто інструментом просування, а критичним елементом управління очікуваннями клієнтів та формування довіри
Keywords: рекламні технології; суб’єкт готельно-ресторанного бізнесу; психологічні аспекти впливу реклами; advertising technologies; hotel and restaurant business entity; psychological aspects of the impact of advertising