Технічне забезпечення процесу виробництва молока в умовах фермерського господарства з дослідженням вакуумного насоса перистальтичного типу - Савенко, Олексій Вікторович (My University, 2024)
На тлі реформування економіки аграрного сектору України поряд із широким молочним виробництвом почали розвиватися дрібні фермерські господарства, які не лише забезпечують збільшення виробництва, а й дають змогу вирішувати конкретні соціально-економічні проблеми, підвищення рівня життя сільських жителів та створення нових робочих місць на селі. Створення на практиці малих молочних ферм здійснюється в умовах наявних можливостей ферм з використанням різних типів старих тваринницьких приміщень. Принципом з цим ні метод виробництва, ні системи вирощування та годівлі худоби і молодняку ВРХ не відповідають інноваційним вимогам, що спричинюють до великих затрат кормів на одиницю продукції та праці. До того ж працювати на таких фермах не престижно, винятково для молоді. Відповідно до регуляторної політики та заходів державної підтримки в Україні реалізується національний проект «Відродження скотарства», завдання якого є гарантування продовольчої безпеки країни щодо виробництва молока, яловичини та сільського господарства в розвитку географічних територій та зростання експортного потенціалу в секторі тваринництва. Він передбачає розвиток ОСГ(особистих селянських господарств) та фермерських господарств, по-перше, шляхом збільшення кількості ОСГ у 2,5 рази з трьома і більше коровами, шляхом експлуатації типових проектів невеликих фермерських господарств сімейного типу від 8 до 15 корів, шляхом реалізації перших проектів молочного скотарства ферми на 20-50 корів. Принципом з цим питання створення невеликих молочних ферм, що відповідають сучасним вимогам та європейським стандартам, сьогодні є надзвичайно актуальним. Настав час збільшення виробництва в Україні продукції тваринництва, де особливо актуальними є заходи, спрямовані на розвиток тваринницьких ферм родинного типу для особистих селянських господарств, що працюють на засадах аграрного бізнесу малого та середнього. При проектуванні сучасних тваринницьких приміщень важливо забезпечити комфортні умови для вирощування молочної худоби. Відомо, що виробництва молока в загальній структурі в Україні більша частина продукції належить на особисті господарства населення. Тому, з розвитком великомасштабного молочного виробництва, необхідно підтримувати особисті селянські сім’ї у створенні молочних ферм, і тут важлива підтримка держави та залучення інвестицій. З метою запровадження більш ефективних механізмів державного регулювання аграрного сектора в Україні та підтримки малих і середніх товаровиробників знижується ціна сільськогосподарських кредитів, розробляється цільова програма підтримки сільського господарства та вживаються законодавчі заходи орієнтована на розвиток родинних фермерських господарств. Останнім часом в Україні поступово набувають поширення сімейні молочні ферми. Крім Дніпровщини , де зроблено кроки щодо впровадження новітніх родинних молочних ферм, робота в цьому напрямку активізувалась і в інших регіонах. Нещодавно в Полтавській області –Решетилівському та Оржицькому районах – за підтримки благодійного Міжнародного фонду «Добробут громади» відкрилась кожна по 20 корів дві сімейні ферми, за участю канадських інвесторів чотири сімей зі Львівщини наприкінці 2016 року відкрило молочні ферми по 5-6 корів, за підтримки компанії Danone перші сімейні молочні ферми відкрито в Херсонській та Запорізькій областях, вживаються заходи щодо створення невеликих фірмових молочних ферми. проведено в Волинській, Тернопільській, Чернігівській та Кіровоградській областях.
Keywords: молоко; вакуумний; перистальтичний; milk; vacuum; peristaltic