Облаштування приватної ділянки в умовах складного рельєфу в с. Хотів Київської області - Брезицька, Оксана Вікторівна (НУБіП України, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота містить вступ, чотири розділи (1 таблиця, 35 рисунків), висновки та додатки, 46 використаних джерел. Загальний обсяг магістерської роботи складається із 97 сторінок. На сучасному етапі розвитку ландшафтної архітектури питання раціонального та естетичного освоєння приватних ділянок із ускладненими геоморфологічними умовами набуває особливої актуальності. Дослідження було виконане протягом 2024–2025 років і спрямоване на розробку проектних рішень комплексного благоустрою приватної території зі складним рельєфом, з урахуванням сучасних тенденцій ландшафтного дизайну, ерозійної стійкості ґрунтів, використання зелених насаджень та оптимізації просторової організації. Основною метою роботи було формування багатофункціонального ландшафтного простору, що забезпечує комфорт, безпеку та довготривалу екологічну рівновагу території. Було здійснено детальне натурне обстеження приватної ділянки в с. Хотів: проведено інвентаризацію наявних насаджень, аналіз якісного складу ґрунтів. Особливу увагу приділено визначенню чинників, що можуть впливати на стабільність схилу та довготривалу експлуатацію запроектованих елементів благоустрою. На основі передпроєктного аналізу сформовано функціональне зонування території. Було виділено п’ять функціональних зон: в’їзду та входу, саду і городу, відпочинкова, декоративно-ландшафтна, транзитна. Подальша проектна розробка включала створення системи терасування із застосуванням інженерних підпірних конструкцій, формування оптимальної мережі пересувань, розміщення малих архітектурних форм, організацію освітлення та підбір зелених насаджень.
Keywords: складний рельєф; приватна ділянка; ландшафтно-просторове рішення; композиція насаджень; complicated relief; private plot; landscape-spatial solution; composition of plantations