Програмування в системі управління виробництвом продукції льонарства - Чухліб, Алла Василівна (НУБіП України, 2018)
Для Полісся України льон-довгунець – основна технічна культура комплексного використання. З льону отримують три цінних види продукції – волокно, насіння та кострицю, які мають широкий спектр використання та насичення ринку сировиною і товарами народного споживання. Проте упродовж останніх десятиріч виробництво продукції льонарства різко зменшилося. Розглядаючи особливості льонарства, встановлено, що необхідно виходити з такої методологічної позиції, як найбільш повне викорис-тання потенціалу галузі. Це можливо лише на основі адаптивного її ведення, яке передбачає отримання комплексного ефекту від застосу-вання взаємодії основних чинників льоновиробництва – агрокліматич-них, техніко-технологічних та організаційно-економічних. Управління виробництвом продукції льонарства здійснюється з метою його оптимізації та включає ряд етапів побудови і використан-ня математичних моделей вирощування льону. Використання прогресивних методів виробництва продукції льону-довгунця на основі програмування врожайності має науково-практичну цінність і полягає в оптимізації кількісного співвідношення регулюючих чинників із врахуван-ням нерегулюючих агрокліматичних умов, які в комплексі з інновацій-ними технологіями виробництва забезпечують одержання максималь-ної врожайності за найраціональнішого використання наявних ресурсів. Розглянуто методичні підходи до визначення програмованої врожай-ності льонопродукції за рівнем природної родючості ґрунту та розрахунком норм добрив на заплановану урожайність.
Keywords: програмування; прогнозування; управління; льонарство; льонопродукція; урожайність; організація